Son 40 Yılda Nüfusu Yarı Yarıya Azalan Serçe Kuşu Hakkında Kısa Bilgi
Göçmeyen, konik gagalı kuş türlerine Serçe adı veriliyor. 11-12 cm boyunda, genellikle kahverengi, siyah ve boz renklidirler.
Türkiye’de 8 farklı tür serçe yaşıyor, bunlar; ev serçesi, ağaç serçesi, söğüt serçesi, kaya serçesi, kar serçesi, sarı boğazlı serçe, boz serçe ve küçük serçe.
Avrupa, Asya ve bilhassa Afrika’da büyük sürüler halinde dolaşırlar. Amerika ve Avustralya’ya sonradan götürülmüşlerdir.
İngiltere’de son 40 yıl içerisinde serçe kuşlarının nüfusunun 20 milyon azaldığı belirtiliyor. Hollanda, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya ve Finlandiya’da aynı durumda.
Mart ayından sonbahar aylarına kadar uzanan üreme dönemlerinde besin yeterliği, iklim faktörleri gibi etkenlere bağlı olarak 3-4 kez kuluçkaya yatarak yavru çıkarırlar. Serçeler yavrularını erkek ve dişi bireyin ortak bakımı ile yaklaşık 15 günde büyütür ve uçururlar. Yuvalarını evlerin çatılarına, uygun açıklıklarına yaparlar.
Ev serçeleri yavrularının can kayıplarına neden olan en önemli faktör düşük protein içerikli besinlerle beslenmek. (Sinek, böcek ve larvalar bulamayıp, ekmek vb. besinler ile beslenen yavrular gelişimlerini tamamlayamayarak hayatını kaybetmekte)
Özellikle şehir içlerinde bitki çeşitliliğine hiç alan bırakılmaması, ölü ağaçların, sarmaşıkların bu alanlardan temizlenmesi nedenleri.
Ev serçeleri için bir diğer tehdit ise barınma ve yuva yeri bulma zorluğu. Değişen mimari anlayışı ile yapılan evlerin çatı aralığı ve bunun gibi yapıları içermiyor olması serçeler için üreme ortamı yokluğu anlamına geliyor. Ayrıca yine parklarda ve bahçelerde sarmaşık ve çalıların kesilmesi ev serçeleri için saklanma ve beslenme ihtiyacının karşılanamamasına neden oluyor. Serçeler insanlar gibi yeni teknolojiler ile giderek artan manyetik dalgalardan da olumsuz etkileniyor.
Daha çok kasaba, köy gibi yerleşim yerleri yakınlarında yaşayan Ağaç serçelerinin var olması kırsal yaşantının sürmesine bağlı. Tarımda kullanılan tarımsal böcek kimyasalları hem yumurta hem de yavru gelişimine olumsuz etkiler yapmaktadır.
Kırsal hayatın değişimi ve sanayi tipi üretim şekilleri söğüt serçelerinin de varlığını tehdit etmektedir.