Bir İşyeri Nasıl Aydınlatılmalıdır

Bir İşyeri Nasıl Aydınlatılmalıdır

Güvenli çalışma ortamının sağlanması en önemli önceliklerden biridir ve iş güvenliği koşullarının iyileştirilmesi işyerindeki tehlikelerin görünür kılınması ile sağlanacaktır. Aydınlatmanın görsel etkisinin yanında çalışanın kendini iyi hissetmesi, moralinin yüksek olması ve yorgunluk hissetmemesi gibi biyolojik ve psikolojik etkileri de bulunmaktadır.

İş yerinizi en doğru şekilde aydınlatmanızı sağlayacak öneriler;

Mağara efekti olarak adlandırdığımız (koyu renkli duvarlar, koyu renkli zemin) masaya doğru hafifçe vuran aydınlatma biçimi. Bu ışıkta çalışmak hoş değil ve mekanı kasvetli göstermesi ise cabası. Personeliniz bu ışıkta kendini değerli hissedemez. İnsanlar sürekli parlak masadan karanlık duvarlara bakarken göz yorgunluğu sorunu yaşar.

Şirketinizin imajı modası geçmiş floresanlar olmamalı.

Aydınlatma soğuk renkte yapılarak tüm personelin uyanması sağlanabilir ya da alternatif olarak, bu renkten kaçının ve sıcak renk tercih edin. Çalışanlar daha yumuşak bir ortamda, daha üretici olsun. Ofiste hangi renk ışığın ağırlıkta olması, özellikle üç vardiya sistemli yerlerde planlama ile mümkün.

Tablolar için yeterli aydınlatma sağlamak gerekir. Ancak aydınlatmanın başka meziyetleri de var. İnsanları mekanlara yönlendirebilir ve yol gösterebilir; iç tasarıma dönüştürebilir, dikkat çekebilir; mimari geliştirebilir. Aydınlatmayı sadece masaları aydınlatmak için kullanıyorsanız, bu kaçırılmış bir fırsattır.

Tüm ışıklar bir derece titreşir ancak görünür olduğunda sorun çıkarır. Personelin, migren için sürekli izin almalarını önlemek için kaliteli aydınlatma ve bağlantı parçaları üzerine yatırım yapın. Armatür maliyetlerinizden tasarruf etmek uzun vadede olumsuz geri dönüş yapar. Titreşim dışında, parlama, özellikle büyük ekranlardan kaçınmak gerekli.

İş yerlerinde göz kamaşmasına neden olacak durumlar azaltılmalıdır. Göz kamaşmasını önlemek için ışık kaynağının önüne perdeleme düzenekleri yerleştirilebilir.

Akıllı aydınlatma sistemi kullanarak boş ofislerin ışıklarının kapanmasını sağlayın.

İyi bir kontrol sistemi, binlerce personele ait büyük bir ofiste bile ışıkların bireysel masalarına ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlar.

Benzer çalışmalar İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer ülkelerde yapılmıştır. Aydınlatma şiddetindeki artış sonucunda verimlilikte artma ve iş kazalarında azalma görülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir