Türkiye’de sıklıkla görülen en tahrip edici doğal afetlerden biri de seller.
Sel nedeniyle oluşan zararlar sadece su basmasıyla değil, sel ile birlikte akan çamur ve diğer dağ kalıntıları sorunlara yol açmakta.
Sel sadece sık ve her zaman yağan yerlerde görülmüyor, kilometrelerce ötelerden gelen sel suları da tahribata neden olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların meteorolojik bilgilendirmeleri takip ederek sele karşı hazırlıklı olması ve selden korunmak için bilgilenmesi gerekiyor.
Sel afetiyle karşılaşmamak için neler yapılmalı?
Öncelikle sel yataklarına yerleşim birimlerinin kurulmasına müsade edilmemeli. Sele maruz kalma riski öğrenilmeli ve bulunulan yerdeki yerel erken uyarı sistemleri öğrenilmeli. Radar ve uydu erken uyarı birimleri teşkil edilmeli.
Bölgesel radyolar herhangi bir doğal afet anında vatandaşları bilgilendirerek yöntemler konusunda uyarıda bulunmalı.
Dere ve nehirlerin denizle birleştiği kanallar düzenli bir biçimde temizlenmeli. Kanal ıslahı yapılmalıdır. Koruyucu set ve gölet yapılmalı. Ormanlık alanlar korunmalı ve artırılmalı.
Sele karşı alınması gereken bireysel önlemler;
Yaşadığınız bölge sürekli sele maruz kalıyorsa bir sel çantası hazırlamanızda fayda var. Sel çantasında ilk yardım malzemeleri, üç gün yetecek kadar şişe su ve konserve, fazla pişirme ve hiç soğutma gerektirmeyen yiyecekler(Bunlar her altı ayda bir değiştirilmeli). Mekanik konserve açacağı. Bir değişimlik elbise ve iç giyim malzemesi. Bir battaniye ve uyku tulumu. Plastik bot, eldiven ve sağlam ayakkabı. Bir miktar bozuk para, kredi kartı ve araba yedek anahtarı. Pille çalışan bir el radyosu, ışıldak, el feneri ve yedek piller.
Binada ve dışında sel basma tehlikesinin az olduğu güvenli yerler önceden belirlenmeli.
Gerektiğinde kullanmak için kum, kum torbası, naylon, çivi, kontrplak, tahta vb. inşaat malzemeleri stoklanmalı ve bir alet çantası hazırda tutulmalı.
Binaların kanalizasyon bağlantısına sel suyunun girerek lağımın geri basmaması için, bir Çekvalf vanası yerleştirilmeli.
Zemin katlarındaki elektrik tesisatı, makine vb. mekanik teçhizat sel suyu seviyesinin üzerinde bir yüksekliğe yerleştirilmesi gerekiyor.
Meteorolojiden gelen uyarılar takip edilmeli ve yetkililerin tavsiyelerine uyulmalıdır.
Sel sırasında arabadaysanız asla su ile kaplı yoldan gitmeye çalışmayın. Arabanızda herhangi bir arıza oluştuysa hemen terk ederek yüksek bir yere çıkmalısınız. (Yollar akan sular tarafından doldurulacağı için eğer arabanız 60 cm yükseklikteki hareket eden suda kalmışsa su onu kaldırıp sürükleyebilecektir.
Ev dışındaysanız yüksek bir yere çıkmalısınız. Su yatağı veya çukur bölgedeyseniz o bölgeyi terk etmelisiniz ve asla sudan karşıya geçmeye çalışmamalısınız.
Sel sularından uzak durun. Çünkü tehlikeli maddeler içerirler. Hareketli sularda yürüyüş yapmayın. Ayaklarınız zarar görebilir. Mutlaka yürümeniz gerekiyorsa, durgun sularda yürüyün ve önünüzü bir değnek yardımıyla kontrol ederek yürüyün.
Elektrik kaynaklarından uzak durun, suyla temas eden elektrik çarpabilir.
Bodrum ve zemin katı sel sularıyla doluysa, derece derece pompalayarak(ortalama günde 1/3 oranında) su boşaltın. Böylece hasarın önüne geçebilirsiniz. Çevrenizdeki toprak hala su altındayken bodrum/zemin katındaki su boşaltılırsa duvarlar çökebilir, döşemeler eğrilebilir.