Pişirmenin sebzelere çok büyük etkisi vardır. Bu bakımdan sebzelerin pişirme tekniğini çok iyi bilmek ve uygun olanını seçmek gerekir. Sebzeler, vitamin ve mineral maddeler bakımından çok önemlidir. Bu maddeler, sağlığın korunması, vücudun düzenli çalışması için gereklidir. Sebzeleri pişirirken şu noktalara dikkat etmek gerekir :
Pişirmenin zararlı etkisini azaltmak için, sebzeleri mümkün olduğu kadar çiğ tüketmek gerekir.
Pişirilmesi gerekenler, önce yıkanmalı (yıkama işlemi doğramadan yapılmalı), kısa süre tuzlu ya da sirkeli suda bekletilmeli, hava teması önlenerek, vitamin kaybı azaltılmalı.
Sebzeyi büyük parçalar halinde doğramak, pişirme işlemini buharda yapmak, sebzeleri kaynatmak yerine buharda haşlamak, sebzeleri pişirirken, ısıda fazla tutmak yerine, yumuşayıncaya kadar pişirmek yeterlidir. Sebzeleri bir öğünlük pişirmek gerekir.
Yeşil yapraklı sebzeleri pişirirken, yeşilliğini korumak için bazı kişiler soda kullanırlar. Soda, alkali ortam yaptığı için sebzedeki vitamini yok eder. Bu bakımdan soda kullanılması doğru değildir.
Lahana, kereviz, karnıbahar gibi kokulu yiyecekleri haşlarken; gazlarının ve kokularının çıkması için kapağı bir-iki dakika açık tutmak gerekir. Fazla açık tutmak, oksidasyona neden olduğu için, doğru değildir.
Artan sebze yemeklerini buzdolabına kapalı olarak koymak, yenmesi gerektiğinde hepsini ısıtmak yerine yenilebilecek kadarını ısıtmak gerekir.
Sebzelerin bu kurallara uygun olarak pişirilmesi, içerdikleri vitamin ve madensel maddeleri olumlu yönde etkiler.