Samsun'un Bütün Kanalizasyonu Karadenize Bağlıydı
2.Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi, Suya dair her şey konusuyla Antalya’da başladı. Kongreye belediye başkanları, üniversite rektörleri, uluslararası katılımcılar, sağlık, tıp, çevre mühendisliği, kimya, biyoloji, hidroklimatoloji ve ziraat alanlarındaki akademisyenler, su üretici ve satıcıları katıldı. Kongre 17 Şubat’a kadar sürecek.
Kongrede konuşan Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Göreve ilk geldiğimizde deniz ve martı diye izlenen yer fosseptik çukuruydu. Bütün şehrin kanalizasyonu denize bağlıydı. Büyük bir trajediydi. Çok şükür bunların hepsini aştık, limanların hepsi temizlendi.
Yer altı suyu insanların tükettiği su, toplam tüketilen suyun yüzde 30’unu bulur. Geri kalan yüzde 70’i sulama suyuyla veya diğer ekosistemin diğer unsurları suyu tüketir. O tüketilen suyun çoğu yer altına iner. Özellikle tarımdaki kirli su yer altına karışır. Bu çevre kirliliğinden daha önemlidir. Çöplerdeki su sızıntılarının denetlenmesi lazım, çünkü yeraltına iniyor olabilir. Bu da büyük felaketlere sebep verebilir. Tarımda kullanılan kimyasalların oluşturduğu sorunu en çok yaşayan şehiriz.
2013 yazında tarım işiyle uğraşanlar, içme suyu barajımızdan su isteği oldu. Biz de köylümüze verdik, barajda 3’te 1 oranında suyu düşürdük. 2013’te kuraklık başladı ve koca şehri susuz bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Yer altı suyundan faydalandık, ama yüzde 30’unda çok tehlikeli kimyasallar çıktı. Bizim bu su yönetimi konusunda küçük bir ihmal affedilmez sonuca götürüyordu” dedi.
Antalya Rixos Sungate Hotel’de düzenlenen kongrede, içme kullanma suyu, ambalajlı su, hastanelerde ve sağlık kurumlarında su yönetimi, yüzme su ve havuzları, tarımsal amaçlı su kullanımı, atık su, kaplıcalar, su ürünleri, su kirliliği, su kalitesinin izlenmesi ve laboratuvarlar ile suyun yönetimi konuları tartışıldı.