Samsun’un Bütün Kanalizasyonu Karadenize BaÄŸlıydı

Samsun'un Bütün Kanalizasyonu Karadenize BağlıydıSamsun'un Bütün Kanalizasyonu Karadenize Bağlıydı

2.Uluslararası Su ve SaÄŸlık Kongresi, Suya dair her ÅŸey konusuyla Antalya’da baÅŸladı. Kongreye belediye baÅŸkanları, üniversite rektörleri, uluslararası katılımcılar, saÄŸlık, tıp, çevre mühendisliÄŸi, kimya, biyoloji, hidroklimatoloji ve ziraat alanlarındaki akademisyenler, su üretici ve satıcıları katıldı. Kongre 17 Åžubat’a kadar sürecek.

Kongrede konuÅŸan Samsun Belediye BaÅŸkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Göreve ilk geldiÄŸimizde deniz ve martı diye izlenen yer fosseptik çukuruydu. Bütün ÅŸehrin kanalizasyonu denize baÄŸlıydı. Büyük bir trajediydi. Çok şükür bunların hepsini aÅŸtık, limanların hepsi temizlendi.

Yer altı suyu insanların tükettiÄŸi su, toplam tüketilen suyun yüzde 30’unu bulur. Geri kalan yüzde 70’i sulama suyuyla veya diÄŸer ekosistemin diÄŸer unsurları suyu tüketir. O tüketilen suyun çoÄŸu yer altına iner. Özellikle tarımdaki kirli su yer altına karışır. Bu çevre kirliliÄŸinden daha önemlidir. Çöplerdeki su sızıntılarının denetlenmesi lazım, çünkü yeraltına iniyor olabilir. Bu da büyük felaketlere sebep verebilir. Tarımda kullanılan kimyasalların oluÅŸturduÄŸu sorunu en çok yaÅŸayan ÅŸehiriz.

2013 yazında tarım iÅŸiyle uÄŸraÅŸanlar, içme suyu barajımızdan su isteÄŸi oldu. Biz de köylümüze verdik, barajda 3’te 1 oranında suyu düşürdük. 2013’te kuraklık baÅŸladı ve koca ÅŸehri susuz bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Yer altı suyundan faydalandık, ama yüzde 30’unda çok tehlikeli kimyasallar çıktı. Bizim bu su yönetimi konusunda küçük bir ihmal affedilmez sonuca götürüyordu” dedi.

Antalya Rixos Sungate Hotel’de düzenlenen kongrede, içme kullanma suyu, ambalajlı su, hastanelerde ve saÄŸlık kurumlarında su yönetimi, yüzme su ve havuzları, tarımsal amaçlı su kullanımı, atık su, kaplıcalar, su ürünleri, su kirliliÄŸi, su kalitesinin izlenmesi ve laboratuvarlar ile suyun yönetimi konuları tartışıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir