Milli Kütüphanenin dijital dönüşümüne destek veren Samsung, Milli Kütüphane arşivinde bulunan kıymetli eserlere ve güncel elektronik yayınlara kütüphane içerisinde dijital olarak ücretsiz erişim imkânı sunan Samsung 500 bin dolarlık yatırımla tamamlanan Dijital Kütüphane’nin açıldığını duyurdu. Samsung Dijital Kütüphane, kültür ve kütüphanecilik alanındaki en kapsamlı kamu-özel sektör işbirliği projesi olarak öne çıkıyor.
Açılış töreni sırasında, Güney Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan söz alarak projenin önemine değindiler.
Dijital kütüphanede, Osmanlıca, Farsça, Arapça 27 bin cilt el yazması eserin tümü, Osmanlı döneminden – Cumhuriyet’e harf devrimi öncesine ait gazeteler ve dergiler, 1928’den itibaren yayınlanan süreli yayınlara ait milyonlarca sayfa gazete pozu, Türk Ocağı Koleksiyonu’ndaki yayınlar, Türk Kurtuluş Savaşını resmeden Selahattin Ömer Koleksiyonu, Hayali Küçükali’ye ait deve ve manda derisine işlenmiş Hacivat Karagöz tasvirleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri ünlü ressamlara ait tablolar ve haritalar, Notalar, pul koleksiyonları, Afiş ve lobi afiş koleksiyonu, 5 bini aşkın taş plak bulunuyor.
Milli Kütüphane içerisinde bulunan Samsung Dijital Kütüphane ortamında araştırmacılar 54 tablet, 20 dizüstü bilgisayar ve 2 kiosk ile 76 araştırmacıya eşzamanlı olarak hizmet verilebilecek. Dijitalleştirilmiş 9 milyonu aşkın poza ücretsiz olarak erişilebilecek.