Sabun Nasıl Yapılır Kısaca Kimyası
Sabun; yağ asitlerinin, suda çözünen sodyum ve potasyum (alkali) tuzlarından oluşur.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin, kimyasal olarak güçlü bir alkaliyle etkileşimi sonucu oluşur.
Temel katı yağ kaynakları; sığır ya da koyun iç yağı, palm yapı, koko yağı, palm çekirdeği yağı prensip olarak sabun yapımında kullanılan yağlardır.
Sabun yapımında kullanılan katı ve sıvı yağlar, hayvansal ya da bitkisel kökenlerden gelmelidir.
Sabun moleküllerinin yapısı hem suyla, hem de yağlarla birleşmeye karışmaya yatkındır.
Her bir katı ve sıvı yağ birkaç farklı trigliseridin karışımından yapılmıştır.
Çekirdek Sabunlar: Katı veya sıvı yağların, ya da yağ asitlerinin sodyum hidroksitle, soda ile sabunlaştırılmasından elde edilen reçinesiz sabunlardır.
Reçineli Sabunlar: Özellikleri yukarıdaki sabun gibidir fakat içinde yüzde 20 oranında reçine bulunur.
Katı Tutkal Sabunlar: Bu sabunlar yapılırken çözeltiden ayrılmadan tamamen tuzlanıp dondurulur. Serttir, çok iyi köpürür.
Tuvalet Sabunları: Çekirdek sabun gibi yapılır fakat ham maddeleri en iyisinden seçilir. Kolay köpük vermesi için yüzde 10 ila 15 oranında koko yağı, ayrıca biraz potasyum hidroksit katılır.
Saydam Sabunlar: Bunlar, koko tutkal sabunlardır. Alkol ile gliserin veya şeker, soda katılarak üretilir.
Arap (Yumuşak) Sabunlar: Bunlarda tutkal sabunlarıdır. İçinde bezir yağı da bulunabilir.
Tıraş Sabunları: Saf stearinden yapılır. İyi, bol köpük vermesi için biraz Kolti katılır.
Sabun Tozu: Ya saf sabun tozu, ya da içine soda, perborat gibi bazı maddeler katılmış olarak, çamaşır yıkama tozları halinde kullanılır.
Çözücü Sabunlar: İçlerinde yağların çözen bir organik çözücüsü bulunur. Çözücüler şunlar olabilir; Petrol, isopropil alkol, butil alkol, aseton, heksalin, terebentin, benzin, toluen, kloroform triklor etilen karbon tetraklorür, dekalin vb.
Sıvı Sabunlar: Bulaşık deterjanı ile şampuanın karışımıdır. Sabunun sıvı hali değildir.
Uzmanlar El vücut temizliği için hakiki zeytinyağı içeren, defne veya fıstık yağından yapılan hakiki sabunların kullanılmasını tavsiye ediyor. İçeriğinde kimyasal olan sabunların insan tenine zarar verdiğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar içinde aktif oksijenli yazan toz sabunların alınmamasını öneriyor.
Sabunların içinde kimyasal ve sentetik dolgu ya da katkı maddesi olmaması gerekir. Normalde kokulu bir cisim ortada bırakıldığında kokusu kaçar ancak katkı maddeli sabunlarda aylarca koku gitmez bunun sebebi içlerine katılan kimyasal katkı maddeleridir.