Robinson Crusoe Yazarı İngiliz Ajan Gazeteci Daniel Defoe Kimdir

Robinson Crusoe Yazarı İngiliz Ajan Gazeteci Daniel Defoe Kimdir

Daniel Defoe 1660 yılında Londra’da doğan İngiliz Ajan, Gazeteci ve Yazardır. Hayatı boyunca siyaset hayatına büyük ilgi duymuştur. Daniel Defoe, 24 Nisan 1731’de Londra’da ölmüştür.

En çok ilgi gören romanı, Robinson Crusoe 1719 yılında yayımlanmış, 1 yılda 4 baskı çıkarılmıştır. Yayımladığı siyasal dergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden birçok kez hapse girdi.

Flaman asıllı babası varlıklı bir mum imalatçısıydı. Defoe soyadının özgün aile adı olduğu sanılır. Ailesi ve yakın çevresi ondan Presbiteryen rahibi olmasını beklerken, 1683’te ticarete atıldı. Rahip olma fikrinden vazgeçmesine rağmen, Moll Flanders ve Robinson Crusoe romanlarında, seyahat tutkusunun yanı sıra Protestan değer yargıları da kendisini gösterdi. Avrupa’ya yaptığı seyahatlerin ardından Londra’ya döndüğünde bir tüccar olarak kendisine iyi bir yer edindi. 1684’te evlendiği Mary Tuffley, İngiltere Kilisesi’ne karşı olan varlıklı bir tüccarın kızıydı.

1685’te Kral II. James karşıtı bir ayaklanma başlatan Monmouth Dükü’nün taraftarları arasına katılan Defoe, ayaklanma bastırılınca İngiltere’den sürüldü ve üç yılını tekrar Avrupa’da, II. James karşıtı yazılar yazarak geçirdi.

1688’de II. James Fransa’ya kaçınca Oranj Prensi III. William’ın ordusunu karşılamaya gitti. İşlerinin kötü gittiği bu dönemde kısmen de olsa para kazanmak için yazı yazmaya başladı ve saltanatı süresince William’i destekleyerek onun önde gelen yazarları arasında yer aldı.

1701’de, ırk ayrımının geçersizliğini savunduğu nükteli şiiri The True-Born Englishman (Safkan İngiliz) yayımlandı. Bu şiirin ardından çeşitli siyasi hiciv yazıları kaleme aldı. İngiltere’de hâkim olan Anglikan sınıfının kendilerine muhalefet edenlere yaptıkları eziyetleri alaylı bir dille anlatan “Ayrılıkçılarla Baş Etmenin En Kestirme Yolu”, özellikle Anglikanlar arasında çok satıldı ancak bu yazısında Anglikanlarla alay ettiği gerekçesiyle 1703’te Newgate Hapishanesi’ne atıldı. Parlamento sözcüsü Robert Harley’nin aracılık etmesiyle hapisten çıkarılınca Harley ve başka siyasetçiler için çalışmaya, siyasi gazetecilik ve hiciv yazarlığı yapmaya başladı. Tüccar, şair, gazeteci ve mahkûm Daniel Defoe, gazeteciliği sırasında ajanlık da yaptı, yazılarında sık sık takma isimler kullandı.

Roman yazmaya altmışlı yaşlarında başlayan Defoe, ilk romanı Robinson Crusoe’yu (1719) yayımladığında orta sınıftan geniş bir okuyucu kitlesi topladı. 1722’de ikinci romanı olan Moll FlanAders’ı yazdı. Moll Fîanders’ta Newgate Hapishanesi’ndeki kendi tecrübelerine ve mahkûmlarla yaptığı konuşmalara dayanan bölümler vardır.

Eserlerinde günlük hayatı anlatması o dönem için yenilikçi bir hareket olmuş ve roman türünün gelişmesine katkıda bulunmuştur.

1. Robinson Crusoe’un ilk basımı 1719 yılında yapılmıştır ve ilk İngilizce roman olarak görülmektedir.

Kitabın konusunun aslında gerçek hayatta, eski adı Isla Mas a Tierra olan bir adada yalnız yaşamış Alexander Selkirk adlı İskoç bir denizcinin 1709 yılında Woodes Rogers tarafından kurtarılmasının oluşturduğu şaşkınlık ve ilgiden ilham alınarak yazıldığı iddia edilmiştir. Benzer bir kaynak ta müslüman dünyasından İbn-i Sina ve İbn-i Tufeyl kaynaklı Hay ibn-i Yakzan adlı kitaptır. Bu kitapta bir müslümanın adayı çekip çevirmesi daha barışcıl bir dille anlatılmıştır.

1700’lerde İngiltere ile İskoçya arasındaki Birlik Yasası’na önemli bir katkıda bulundu ve o zamanki Maliye Şansölyesi Robert Harley için casus olarak çalıştı.

Kaynak:
moviecultists.com/who-was-daniel-defoe-answer

Başlıca Yapıtları:

Robinson Crusoe
Robinson Crusoe’nun Yeni Serüvenleri
Robinson Crusoe’nun Yaşamı ve Olağanüstü Serüvenleri Boyunca Ciddi Düşünceleri
A Journal of the Plague Year (Veba Yılı Günlüğü; 1722)
Coloneln Jack (Albay Jack; 1722)
Moll Flanders
Bir Sipahinin Anıları
Roxanna (1724)

İngiltere’de hizmetkârlara nasıl davranıldığını incelediği The Great Law of Subordination Considered (1724)

Doğaüstü olaylarla ilgilendiği son yıllarında yazdığı The Political History of the Devil, As Well Ancient as Modern (Geçmişte ve Günümüzde Şeytanın Siyasal Tarihi; 1726)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir