Rejim Yapmak Neden Önemli Kilo Boy Endeksi Hesaplama
Kadınlar 30’lu yaşlarda metabolizmasının eskisine göre yavaşladığını hisseder. Yaşın ilerlemesiyle metabolizmanın yavaşlaması, hareketin azalması, stres, iş, kronik hastalıklar, evlilik, çocuk sahibi olma, erken menopoz gibi faktörler kilo alma sebepleridir.
Bu yaşlarda kişiler beslenmesini mutlaka yeniden gözden geçirmelidir.
35 yaşını aşmış kadınlarda bazı hormonlar kilo alma nedenidir. Östrojen fazlalığı başlıca hormonal dengesizliklerdendir. Bunun başlıca göstergesi de karın bölgesi yağlanması, kilo alımı, ruh halinde değişiklikler ve şişkinliktir.
Erkeklerde östrojen baskınlığı belirtileri genelde 40 yaş sonrası ortaya çıkar ve karın bölgesi yağlanmaya, saçlar dökülmeye, göğüs oluşumu ve halsizlik gözlemlenmeye başlar.
Kilo almanın başlıca nedenleri; duygusal nedenlere bağlı yemek yemek, yetersiz fiziksel egzersiz ve Fast food veya yüksek karbonhidrat içeren, katkı maddeli kimyasallar içeren sağlıksız yiyecek ve içecekler tüketmektir.
Vücut kitle indeksi, vücut ağırlığının, boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır.
Örneğin 80 kilo ağırlığında 1,75 metre boyu olan birinin vücut kitle indeksini hesaplamak için önce boy uzunluğunun karesi alınır yani aynı sayıyla çarpılır. Bulunan sonuç ile kilo sayısı birbirine bölünür.
Boy uzunluğunun karesi:
1,75 x 1,75 = 3,06
Kilo ise yukarıda çıkan sayıya bölünür:
80 / 3,06 = 26,14 sayısı vücut kitle endeksidir.
Bu kişinin sağlık durumunu incelemek için aşağıdaki değer aralıklarına bakıldığında, bu kişi 26,14 vücut kitle endeksi ile şişmanlık öncesi (pre-obez) grubuna girmektedir.
Vücut kitle indeksi değer aralıkları:
Zayıf: 18,5 ve aşağısı
Normal: 18,5 – 24,9 arası
Şişmanlık öncesi (pre-obez): 25 – 29,9
1.Derecede şişman: 30 – 34,9
2.Derecede şişman: 35 – 39,9
Aşırı şişman: 40 ve üstü
Ayakta iken belin en ince yeri ile kalçanın en geniş olan yeri ölçülerek birbirlerine olan oranı (bel/kalça) hesaplanır. Bel çevresi karın bölgesi yağının göstergesidir.
Bel çevresi için: Erkeklerde 102 santim kadınlarda 88 santimin altında olması önerilmektedir.
Bel ve kalça oranı: Erkeklerde 0,9’un altında kadınlarda 0,8’in altında olmalıdır. Bu değerlerin üzerinde olması kalp hastalıkları ve insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı için risk faktörüdür.
Normalde acıkmadığı halde sıkıntı, stres, anksiyete, gerginlik durumunda, bir güçlükle karşılaşınca ya da mutlu, sakin ve huzurlu olduklarında da yemek yeme durumu duygusal (psikolojik) yemedir.
İşsizlik, havanın kötü olması, işin yoğun olması, uzun çalışma saatleri, yüksek beklentiler, gerçekleşemeyen hayaller, yaşanan hayal kırıklıkları, ilişkilerde yaşanan kopukluklar, iletişim problemleri, yorgunluk gibi sorunlar, sizi yemeye yönlendiriyorsa bu psikolojik kökenlidir. Duyguların yemek yeme alışkanlıklarına etkisi duygusal beslenme olarak adlandırılıyor.
Duygusal nedenlerden ötürü oluşan açlık krizini durdurmak için yapılabilecek en önemli şey, buna neden olan duyguyu bulmak ve o duygunun üstüne gitmektir.
Gelişmekte olan ülkelerdeki, mutsuzluğun en önemli nedenlerinden biri, yeme ve kilo problemleridir.