Alerjik Nezleye Ne İyi Gelir Alerjik Nezle Nasıl Geçer Tedavisi

Alerjik Nezleye Ne İyi Gelir Alerjik Nezle Nasıl Geçer Tedavisi

Alerjik Nezleye Ne İyi Gelir Alerjik Nezle Nasıl Geçer Tedavisi
Alerjik nezle rinit, burun kaşıntısı, hapşırma, sulu akıntı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu gibi ek belirtiler de klinik tabloya eklenebilir.

Alerjik rinit, Alerjenlere maruz kalma süresine göre; sürekli, mevsimsel ve mesleksel olarak alt gruplara ayrılır.

En sık ev tozu akarları ve hayvan tüyleriyle oluşur. Mevsimsel Alerjik rinit ise çayır ve çeşitli ağaç polenleriyle ortaya çıkar. Mevsimsel Alerjik rinitin morbiditesi coğrafik bölgeye, bitkilerin polen mevsimine ve lokal hava koşullarına bağlıdır.

Hastalığın alerjenlerle çeşitli deri ve provokasyon testleri yapılır.

Serumda Alerjen-spesifik IgE ölçümleri (RAST) yapılır.

Alerjik rinit, hastaların yaşamını fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden olumsuz etkiler, çalışma hayatında sıkıntı yaratır. Hastaların yaşam kalitesi bozulur ve önemli oranda iş gücü kaybına sebep olur. Eğer semptomlar kontrol altına alınmazsa öğrenme ve uyku bozukluklarına da neden olur. Alerjik rinitin tedavisi için Avrupa ülkelerindeki yıllık doğrudan harcama 1 ila 1,5 milyar avro, dolaylı harcamaların miktarı ise 1,5 ila 2 milyar avrodur.

Alerjik rinitin tetikleyici mekanizması, sorumlu Alerjenin nazal mukoza ile temasıdır. Alerjenin tanımlanması ve ondan sakınma gerekir. Çevre kontrolünün yararlı etkisi birkaç hafta veya ayda ancak görülebilir. Olguların çoğunda Alerjenden tamamıyla sakınmak pratik ve ekonomik nedenlerden dolayı pek mümkün değildir. Önlemler daha ziyade ev tozu akarlarının dışkıları ve hayvan tüylerinden korunmaya yöneliktir.

Alerjik hastalıkların oluşumunu önleyen D vitaminidir.

İdeal önlemler;
Yatak odasından halı, kilim ve tekstil ürünü yumuşak oyuncakların kaldırılması,
Alerjen geçirmeyen, ancak su buharı ve havayı geçiren yatak, yorgan kılıfları kullanılması,
Yatak odasındaki eşya ve yatakların her hafta kağıt filtreli vakumlu süpürgelerle temizlenmesi,
Yatak örtülerinin 60 derecede yıkanması.

Alerjen geçirmeyen örtüler bu konuda daha efektiftir. Bununla birlikte bu önlemlerle akar düzeylerinin optimal azaltılabilmesi sıklıkla başarılamamıştır. Ev tozundan sakınma önlemlerinin astım üzerindeki etkisi de açık bir şekilde ortaya konulamamıştır.

Hayvan tüylerinden korunmak için en etkili yöntem ise hayvanı evden çıkartmak ve ardından tüm mefruşatı vakumla temizlemektir. Öte yandan hayvanı yıkamak da bir yarar getirmez. Eğer sahibi hayvanın evden dışlanmasına razı olmuyorsa en azından hayvanın yatak odasının dışında tutulması gerekmektedir.

Hastalığın doğal seyrini etkileyebilen bir diğer tedavi yöntemi immünoterapidir.

Hastalığın doğal seyri üzerine etkisi olmayan, fakat Alerji hastalarının çok büyük bir çoğunluğunun uyguladığı tedavi şekli ise semptomatik olanıdır. Uygulanması ve sonuçları hem hastaları hem de hekimleri mutlu eden semptomatik tedavide Alerji mekanizmalarının çeşitli kademelerinde etkili olan birçok preparat kullanılmaktadır.

Alerjik rinit hastalarında yapılan çalışmalarda guatr hastalığının sık görüldüğü saptanmıştır.

Bu nedenle alerjik rinit varsa TSH T3 T4, anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikor düzeylerine bakılmalı ve bir ENDOKRİN UZMANINA başvurmalıdır.

Bazı allerjik hastalıklar tiroid hastalığı ile birlikte sık görülür. Ürtiker (kurdeşen) denilen ve ciltte kabarıklıklar ve kaşıntı ile kendini gösteren hastalık ve burun tıkanıklığı ve sık hapşırma ve burun akıntısı ile kendini gösteren allerjik rinit özellikle tiroid antikoru (anti-TPO) yüksek olan hastalarda daha fazla görülmektedir.

Allerjik riniti olanlarda bazen Graves hipertiroidisi denen tiroid bezinin fazla çalışması hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Graves hipertiroidi hastalığı olanların bir kısmında da ürtiker mevcuttur.

Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı veya tıptaki adıyla Hashimoto tiroiditi bağışıklık sisteminin bir bozukluğu sonucu ortaya çıkar.

Hashimoto hastalığı başlangıcında tiroid bezinde büyüme yani guatr vardır; daha sonra tiroid bezi yavaş yavaş devam eden harabiyet nedeniyle yıllar içinde küçülerek sanki yok olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir