Litrelik Işık(Liter of Light) projesiyle plastik şişeler kullanarak basit bir güneş-temelli aydınlatma oluşturuluyor.
Proje kapsamında plastik şişeler, su ve renk açıcıyla dolduruluyor. Böylelikle yosunlaşmanın suyu yeşile dönüştürmesi engelleniyor. Daha sonra bu şişeler evlerin çatılarına yerleştiriliyor ve çatıda bir ayna görevi görmeye başlıyor. Plastik şişeler 360 derecede ışığı yansıtarak gün içinde doğal bir lamba olarak çalışıyor.
Litrelik Işık projesi 3 yıl önce evleri ve odaları aydınlatıyordu. Şimdi ise köyleri, ucuz ve sürdürülebilir güneş kaynağı metotları kullanarak kamuyu aydınlatma sistemi oluşturmayı planlıyor. Kendin Yap lambaları kullanarak dünyada ışığa en ihtiyaç duyulan bölgelere aydınlığı götüren bu ışıkların 650 binden fazlası şu anda yaklaşık 20 ülkede yerleştirilmiş durumda.
Özellikle doğal afetlerde ve karanlığa bürünen uzak bölgelerde bu pratik yöntemle aylarca karanlıkta kalınması önleniyor.
Projenin kurucusu Illac Diaz, kullanıcılara lamba için 10 parça verildiğini ve her bir parçanın el ile birleştirildiğini, en temel olarak devrelerin içine bakır şeritleri yerleştirildiğini, uzun vadede, bu tamir edilebilir güneş ışıklarını yerel parçalarla yapmayı öğrendiklerini belirtti.
Proje yerel halka parçaları ödünç veriyor, onlar bu parçaları satıp para kazanmaya başladıklarında ise borçlarını geri ödemeye başlıyorlar. Yani ürünü yurt dışına çıkarıp insanların satmalarını istemekten çok daha farklı bir yol izleniyor.
Basit bir plastik şişe güneş lambasının fiyatı 3 dolar civarında.