Yapay Benzin Geliyor Eski Yeni Tüm Araçlarda Kullanılacak

Yapay Benzin Geliyor Eski Yeni Tüm Araçlarda Kullanılacak

Yapay Benzin Geliyor Eski Yeni Tüm Araçlarda Kullanılacak

Alman şirketler Porsche ve Siemens, çevreci yapay benzin üretmek için birlikte çalışıyorlar

eFuel olarak adlandırılan bu yakıt havadan su ve karbondioksitten yapılan yakıtlardır. Su hidrojen ve oksijene ayrılır ve hidrokarbonlar oluÅŸturmak için oksijen karbondioksit ile birleÅŸtirilir. Temel olarak yanan yakıtın yaptığı ÅŸey tersidir. Bunu yapmak için kullanılan enerji sürdürülebilir bir kaynaktan (yani rüzgar veya güneÅŸ) geliyorsa, net sıfır emisyona sahip olunur ve pillerde kullanılan metallerin madenciliÄŸinin çevresel etkilerinden hiçbirine sahip olunmaz. Efuel’in en büyük avantajı üretimde mevcut karbondioksit’i kullanmaktır. Mevcut yakıtlarla aynı ÅŸekilde rafine edileceÄŸinden, herhangi bir ayar yapılmadan mevcut içten yanmalı motorlarda kullanılabilir.

Porsche, ExxonMobil ile işbirliği içinde ilk eFuel grubunu 2022 yılına hazır hale getirecek.(1)

Yapay benzin daha önce Oxford ve London College’ın ortak çalışması sonucu İngiliz bilim adamları tarafından üretilmişti. Yapay benzini üretmek için hidrojeni küçük hava kabarcıklarının içine hapsederek sıvı gibi akmasını ve pompalanabilmesi sağlanmıştı.

Uzmanlar mevcut otomobillerde hiç bir değişiklik yapmadan yapay benzinin kullanılabileceğini, hidrojenin benzine göre 3 kat daha fazla enerji ürettiğini ve yakıldığında zararlı gazlar yerine suya dönüştüğünü ve bir depo yapay benzin kullanan aracın 500-650 km gidebildiğini belirtmişti.(2)

Kaynak 1: www.autoguide.com/auto-news/2021/04/what-is-efuel-how-porsche-s-synthetic-fuel-could-save-the-combustion-engine.html

Kaynak 2: cooltickling.com/2011/british-scientists-invent-hydrogen-based-and-cheaper-artificial-gasoline/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir