Özellikle Kışın Vücutta Oluşan Statik Elektriklenmeler ve Çarpması

Kış mevsimlerinde insanların vücudu yüzeyinde statik yani durgun elektrik daha çok birikir ve kapı kolu, musluk, metal cisimler ya da biriyle tokalaşırken kısa süreli elektrik çarpması meydana gelir.

Yünlü kazak ya da mont gibi kıyafetler çıkarılırken sürtünmeyle elektriklenmeye neden olur. Özellikle saça sürtünen kazak elektrik kıvılcımlarının çıkmasına neden olur. Bunların yanında giyilen ayakkabı ya da terlik kauçuk tabanlıysa statik vücuttan atılamaz.

Stresli anlarda insanın üzerindeki elektrik miktarında artış olur.

İnsanlarda yaklaşık 2 volt elektrik akımı var.

Vücuttan atılamayan statik elektrik kapı kollarına tutunca ya da biriyle tokalaşınca kısa süreli çarpmaya neden olur.

Vücuttaki statik elektriği atmak için yalın ayakla toprağa basılmalı duş alınmalı ancak terlik giyilmemeli böylece su vücuttaki statik elektriği boşaltacaktır. Su ile her türlü temasta elektrik yükü azalır bu en fazla denize girilince gerçekleşir ve vücuttaki durgun elektrik nötrlenir.

Yanıcı madde taşıyan araçlar ufak bir kıvılcımla patlamaması için yüklendiği elektrik zincirle toprağa aktarılır. Aynı şekilde sporcular müsabakalardan sonra yere yatarak statik elektriği boşaltarak rahatlar. Vücudunda statik elektrik yüklü biri benzin pompasına dokunduğunda benzini yakabilir.

Statik elektrik oluşturan yün kazaklar yerine pamuklu giysiler seçilmelidir.

Otomobilden inerken çarpılmamak için araçtan inip yere basana kadar aracın kapısı tutulmalıdır.

Antistatik ayakkabılar ya da hakiki kösele tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir