Olcas Omaruly Süleymenov Kimdir

Olcas Omaruly Süleymenov Kimdir

Olcas Omaruly Süleymenov Kimdir

Olcas Omaruly Süleymenov, 18 Mayıs 1936 yılında Kazakistan’da doğan Türk yazar, şair, dilbilim uzmanı ve politikacıdır.

1959 yılında Kazakistan Devlet Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Bölümü’nden, 1961 yılında Maxim Gorky Edebiyat Enstitüsü’nden mezundur.

1959 yılında Rusya’da bir edebiyat gazetesinde şiir koleksiyonu yayınlandı. 1962 yılından 1971 yılına kadar Kazakistan’da bir gazetenin edebiyat editörü oldu. Ayrıca Kazak film stüdyosunun editörlüğünü yaptı. 1971-1981 yılları arasında Kazakistan Yazarlar Birliği yönetim kurulu sekreteri oldu. 1977-1995 yılları arasında Kazakistan Satranç Federasyonu’nun başkanlığını yaptı. 1984-1992 yılları arasında Kazakistan Yazarlar Birliği Birinci Sekreteri ve SSCB Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Sekreteri olarak görev yaptı.

Batılıların uydurduğu Eski dil Hint-Avrupa dillerinden başlıyor kuramını çürüterek eski dilin Türk dili olduğunu ispatlamıştır.

Bazı Eserleri
1961 Argamaki (Kazakistan)
1961 Toprak, eğil adam! (Kazakistan)
1962 Güneşli gece (Kazakistan)
1962 Göçebe ve Rusya başlıklı ilk makale (1962)
1963 Gece Paris (Kazakistan)
1964 Günaydın gündoğumu (Kazakistan)
1967 Maymun yılı (şiir kitabı) (Kazakistan)
1967 Toprak, eğil adam! (Kazakistan)
1968 Tatlı şarkı
1969 Kil kitabı (Kazakistan)
1970 Biliyorum, bir nehir üzerinde (şiir ve nesir) (Kazakistan)
1973 Her gün bir ada
1973 Tekrar öğle vakti (şiirler, çeşitli yıllar) (Kazakistan)
1975 Az ve ben. iyi niyetli bir okuyucunun Kitabı (Kazakistan)
1975 Yuvarlak yıldız» (şiir), (Rusya)
1976 Fizikçinin Duası, (İstanbul)
1976 Kıyı tanımı (Şiirler ve şiirler) (Kazakistan)
1983 Ateşin dönüşümü (şiirler) (Kazakistan)
1986 Sık Kullanılanlar (Rusya)
1987 Üstesinden gelmek (şiir ve şiir koleksiyonu) (Kazakistan)
1989 Az ve ben. Alma-Ata
1989 Kaydırma
1989 Ocak ayından Nisan ayına kadar (farklı yılların şiir ve şiirleri) (Kazakistan)
1991 Az ve ben. Alma-Ata
1998 Tanrı’nın gülümsemesi (Roma, San Paolo)
1998 Yazı dili (Roma, San Paolo)
2001 Kesişen paralellikler
2002 Tarih öncesi Türkler (eski Türk dillerinin ve yazılarının kökeni hakkında) (Kazakistan)
2013 Kelime Kodu. Evrensel etimolojik sözlük giriş (Kazakistan)
2014 Toprak, eğil adam! Şiir (Kazakistan)
2018 Asya şenlik ateşleri

Filmografya
Babalar mesken (film, 1966) – senaryo yazarı
Mavi rota (film, 1968) – senaryo yazarı
Kış bozkır sezonu yok (film, 1972) – senaryo yazarı
Reketçi (film, 2007) – oyuncu
Mahambet (film, 2008) – senaryo yazarı
Cangir (film, 2011) – senaryo yazarı
Sınıf (film, 2012) – oyuncu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir