Ofsayt, maçlarda bazı istisnalar dışında futbolcunun vücudunun el ve kol kısmı hariç herhangi bir yeri başı ya da ayakları, rakibin kale çizgisine toptan ve rakibin en son oyuncusundan daha yakın olması durumuna denilir.
Kaleci kalesini terk ettiğinde savunmada başka bir takım arkadaşı yoksa gole giden rakip futbolcu kaleciyi çalımladıktan sonra takım arkadaşına pas verirse ofsayt oluşur. (Pası alan futbolcu kaleciyle aynı hizada kalsa yine ofsayt olur.)
Gole giden takımın futbolcusu rakip takımın kalecisi hariç, son futbolcusuyla aynı hizada olması durumunda ofsayt olmaz.
Ofsayt kuralının geçerli olmadığı bazı istisnalar vardır. Malesef ülkemizde en üst düzeyde maç yöneten bazı hakemlerin bilmediği ofsayt kuralı istisnaları bulunmaktadır.
Ofsaytın geçerli olmadığı diğer istisnalar ise kale vuruşu, taç atışı, köşe vuruşu ve maç içinde kural ihlalleri nedeniyle verilen faul atışları sonrasında top bir oyuncuya doğrudan giderse ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı sadece rakip takım yarı sahasında geçerlidir. Eğer bir takım kendi yarı sahasında ise ofsayta düşmez. Ofsayt kuralı rakip takımın yarı sahasına girildiği andan itibaren başlar.
Ofsaytta bulunmak tek başına bir ihlal değildir. Eğer bir takım hücum yaparken bazı futbolcuları ofsaytta bulunuyorsa ve top onlara gitmiyorsa maç ofsayt nedeniyle durmaz. Bu durum aktif alan pasif alan olarak açıklanır.
Ofsayt pozisyonundaki futbolcuya top değdiğinde veya takım arkadaşı tarafından pas atıldığında bulunduğu pozisyonla takımına avantaj sağlıyorsa ofsaytla cezalandırılır ancak topa hiçbir etki etmiyor ve takımına bir avantaj sağlamıyorsa oyun devam ettirilir.
Direkten ya da kaleciden dönen topa ofsayt pozisyonunda yer alan futbolcu dokunursa ofsayt olur.
Her ofsayt ihlali için, hakem rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verir.
Futbolda ofsayt’ın santimi olmaz, bir futbolcu ya ofsayttadır ya da değildir bunun santimle açıklanması futbol kurallarına aykırıdır.