Öfkelenince Yapılacak En Güzel Şey

öfkelenince yapılacak en güzel şey

Öfkelenince yapılacak en güzel şey öfkelendiğiniz durumu uzak bir mesafeden düşünmeye çalışmaktır.

Geri kalmış toplumlarda gerginlik, zıtlaşma ve uzlaşmazlık önce ailelerde sonra okul ve sokaklarda öğreniliyor. Öfke duyulan karşı tarafın yok edildiğinde çözümün kendiliğinden geleceği yargısı oluşuyor. Ancak bu düşünce tamamen yanıltıcıdır. Kızgın olan kişi olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar.

Öfkeli kişiler düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğiliminde olur.

Tüm bu hatalı düşünceleri düzeltmek için daha gerçekçi düşünme gerekiyor. Bunu yapabilmek için düşünme biçiminin değiştirilmesi, sorun çözme yeteneğinin geliştirilmesi ve zaman yönetimi gerekiyor.

İnsanlar öfkelenince kendilerini mesafelendiremiyor ve ne zaman öfkelense, öfkeye kapılıyor.

Bir anlık öfkeyle akla saldırgan düşünceler gelirse bu şekilde hareket edilmesi kesindir. Öfkelenince yapılacak en güzel şey geriye adım atarak öfke duyulan konuyu sanki bir kelebeğin gözüyle bakıyormuş gibi incelemek olmalı. Anlık öfke atlatılmalı.

Son yıllarda dünyada özellikle de ülkemizde şiddet içerikli olaylarda bir artış yaşandığı görülmektedir. Yazılı ve görsel basında her gün öfke nöbetleri, cinnet geçirme, yaralama ve öldürmeye kadar giden şiddet olaylarına tanık oluyoruz.

Artmakta olduğu gözlemlenen bu şiddet içerikli olayların temelinde hiç şüphesiz ki birçok neden yatmaktadır. Ancak öfke duygusunun sağlıklı yollarla ifade edilememesi bu nedenler arasında en önemli olanıdır.

Öfke insanın temel duygularından biridir. Evrensel bir duygu olmakla birlikte her kültürde farklı şekillerde ifade edilir.

Öfke planlanarak ortaya çıkan bir durum değil, çoğunlukla engellenme, haksızlığa uğrama, eleştirilme, küçümsenme gibi durumlarda ortaya çıkan güçlü bir duygu olarak tanımlanır.

Öfke duygusunu tam olarak tanımayan birçok insan bu doğal, evrensel ve yararlı insan duygu ile başa çıkmakta zorluk çekmektedir.

Öfkenin ifade ediliş biçimlerinden en önemlisi
ve üzerinde durulması gereken saldırganlıktır. Sözel ve fiziksel saldırganlık olarak görülür.

Öfke hakkında bazı önemli noktalar:
Öfke bir duygudur davranış tarzı değil
Kronik öfke sağlık için tehlikeli olabilir
Öfke çoğu kez tehlikesiz hale getirilebilir; getirilmelidir.
Öfkenin ifade edilmesi çözüme yönelik olmalıdır.

Öfkenin biriktirilmesi sonucu patlamalar olduğu unutulmamalıdır, oysa öfkenin yavaş ve uygun
şekilde dışa vurulması bireyde bir rahatlık duygusu yaşatır.

Öfkeyi Uyandıran Temel Duygular:
Kıskançlık
Üzüntü
Merak
Yalnızlık
İtilmişlik
Haksızlığa uğramış hissetmek
Kaygı
Hayal kırıklığı
Anlaşılamamak

Temel duygular birikip, sertleşip, katılaşınca buzdağının tepesindeki öfkeyi oluşturur.

Nefes ve gevşeme yöntemleri uygulanmalıdır.

Öfkelenince içinden altıya kadar sayarak burundan yavaşça nefes alıp iki saniye tuttuktan sonra nefes ağızdan çok yavaş bir şekilde verilmeli bunun için gereken süre nefesin tutulduğu sürenin iki katı saniyedir. Bu bir kaç kez yapıldığı takdirde sakinleşme sağlanır.

Nefes egzersizi yaparken vücut rahat olmalı ve nefes alıp verirken göğüs değil karnı dolduracak şekilde derin nefes olmalı.

Bir diğer teknikse rahat ve huzurlu bir ortamı hayal etmek kişinin kendini en iyi hissettiği yeri hatırlamasıdır. Ayrıca öfke duyulan bir kişi ise bu kişiyi komik şekilde hayal etmek örneğin hayalinde onu bir armuta benzetmekte öfkeyi azaltacaktır.

Bir diğer yöntemde kas gevşeme egzersizleri yapmaktır.

Öfke kontrol altına alınmazsa; kronik kalp ve damar hastalıkları, baş ağrısı, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir