Öfke Nedir Nasıl Kontrol Edilir Sakinleşme Yöntemleri

Öfke Nedir Nasıl Kontrol Edilir Sakinleşme Yöntemleri

Öfkenin fiziksel belirtileri bulunur. Stres ve gerginlik başlar, enerjiyi artıran Adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, vücut ve zihin savaş ya da kaç tepkisi için hazırdır.

Öfke pek çok duyguyla iç içedir. Öfkeyi yönetebilmek için onu neyin tetiklediğini bulmak gerekir. Endişe, üzüntü, korku, değersizlik duygusu, tehdit altında olduğunu hissetme gibi duygular öfkeye neden olur. Öfke oluşturan sorunu anlamaya çalışmak kalıcı insani çözümler üretilmesini sağlar.

Kişi, öfkenin kendisini yönetmesine izin vermemesi gerekir. Duygu durumlarından biri olan öfke, yaşam biçimi haline getirilmemelidir. Öfkelendiğimiz ana ait olmayan öfkenin altında yatan neden bulunmalıdır.

İş hayatında karşılaşılan zorluklar anında gösterilen en yoğun tepki olan öfkenin ne olduğu ve nasıl kontrol altına alınması gerektiği öfke kontrolüyle sağlanabilir.

Öfke Kontrolü, öfkeyi doğru biçimde ifade etme becerisidir. Burada temel amaç saldırgan bir tutum içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır.

Öfkeli insanlar düşüncelerini küfrederek bağırıp çağırarak ifade etmektedir bu düşünce tarzı değiştirilmeye çalışılmalıdır. Bir insan kızgın olduğunda düşünceleri olayların abartılmış ve çarpıtılmış şekilde algılar. Bunların farkedilip mantıklı olanları düşünülmelidir.

Örnek vermek gerekirse “Allah kahretsin herşey mahvoldu !” gibi bir şeyler söylemek yerine, “Evet çok can sıkıcı ama dünyanın sonu değil bu olaya kızmam bu olayın olmamış hale getirmeyecek.”

Sakinleşme yöntemleri için Gevşeme Teknikleri: Derin derin nefes alma, sakinleştirici durum ve manzaraları zihinde hayal etme gibi teknikler, kızgınlık ve öfkeyi yatıştırmada yardımcı olur.

Karnınızı şişirerek derin nefesler alın (göğsün üst kısmıyla alınan nefes rahatlatmaz)
Derin nefesleri alırken içinizden gevşe veya sakin ol diyerek kendinize telkinde bulunun.
Kızgınlık anında düşüncelerinizi açıkça ortaya koyabilmek demek, kendinize ve karşınızdakine saygılı olabilmek demektir.

İfade edilemeyen kızgınlık, intikam alma, zıtlaşma, alay etme, inatlaşma gibi davranışlarla kendini belli eder.

Mantık öfkeyi yener. Bu yüzden öfkelendiğinizi hissettiğiniz anlarda mantığınıza sığının.

Tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10’a kadar sayın.

Mizah çeşitli yollarla öfkenin yoğunluğunun azalmasına yardımcı olabilir. Örneğin sizi öfkelendiren insanları hafızanızda Armut’a benzediğini düşünün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir