Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Obezite, Dünya saÄŸlık Örgütü(WHO) tarafından salgın ÅŸeklinde yayılan bir hastalık olarak ilan edilmiÅŸtir. Dünya nüfusunun yüzde 25’i normal kiloda iken yüzde 50’si kilolu ya da obezdir.

Gıda teknolojisindeki gelişmeler, gıdaya kolay ve ucuz ulaşım, reklamların albenisi ve kalorisi bol gıdaların tüketilmesine teşvik edilmesi; olması gerekenin aksine fiziksel aktivitelerin giderek azalması obezitenin günümüzde önemli bir sorun haline gelmesine yol açmıştır.

Türkiye’de obezite sıklığı yüzde 30 oranlarında. Obezite baÅŸlama yaşı giderek daha genç yaÅŸlara düşüyor. Obez bireyler arttıkça kalıtımsal özellik kazanmaktadır.

Obezite, vücutta aşırı yağ depolanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Erkeklerde vucut yaÄŸ oranı yüzde 25, kadınlarda yüzde 33’ü geçerse obeziteden söz edilir.

Bir çocukta obezite oluÅŸma ihtimali anne ve babası normal olan çocuklarda yüzde 10 oranında iken anne veya babasından birinin obez olması durumunda bu oranda yüzde 40’a her iki ebeveynin obez olması durumunda yüzde 80’e çıkmaktadır.

Obezite beden kitle indeksi ile sınıflandırılmaktadır: Buna göre :
Beden kitle indeksi = Beden ağırlığı (kg) / boy (m2)
< 18.5 kg/m2 Zayıf 18.5 - 24.9 Normal (sağlıklı) 25.0 - 29.9 Fazla kilolu (gürbüz) 30.0 - 39.9 Obez > 40 Morbid Obez

Karın bölgesinde yaÄŸ birikmesiyle giden obezite durumlarında diyabet ve kalp-damar hastalığı geliÅŸim oranı oldukça yüksektir. Bu durumu en kolay ve doÄŸru belirleme yöntemi bel çevresi ölçümüdür. Bel çevresi ölçümü basit bir mezura ile kolayca yapılır. Bel boÅŸluÄŸu, leÄŸen kemiÄŸinin üst sınırı ve göbek deliÄŸinin üstünden teÄŸet geçilerek, derin bir nefes alma ve verme sonrası yapılan ölçüm saÄŸlıklı bir yaÅŸam için kadında 80 cm’den küçük, erkekte 94 cm’den küçük olmalıdır. Bu deÄŸerlerin üstünde glukoz metabolizma bozuklukları, ek olarak kalp-damar hastalıkları riski baÅŸlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir