Nezle Grip Bronşit Zatürre Belirtileri Nasıl Geçer

Nezle Grip Bronşit Zatürre Belirtileri Nasıl Geçer

Bir iki hafta süren solunum yolu enfeksiyonu olan Nezleye yakalandığınızda antibiyotik kullanmayın. Bakteriyle alakalı bir hastalık olmadığı için antibiyotik tedavi sağlamaz.

Havada bulunan mikropların solunmasıyla ya da ellerin mikroplu yüzeylere temas etmesiyle bulaşmaktadır. Havasız ve kapalı ortamlarda bulunmamak ve elleri bolca sabunla yıkamak gerekir.

Burunda tıkanıklık ve akıntıyla başlayarak hapşırma, boğazda ağrı, öksürme ve hafif ateşle ilerleyen belirtileri olur. Bu belirtiler 2 haftadan fazla sürerse alerjik nezle olabilir. Nezle kulakta iltihap ve sinüzie neden olabilir.

Tedavi için dinlenme, sıvı tüketimi, gargara, sprey ya da pastil gibi ilaçlar kullanılabilir.

Grip genellikle hastalığa yakalanan kişilerin öksürüp hapşırması ile havaya yayılarak ve kullandıkları elledikleri kapı kolları, klavyeler ve telefon gibi ortak kullanılan eşyalardan bulaşan enfeksiyondur. Hastalık belirtilerinden 1 gün önce ve hastalıktan sonra 5 gün hastalığa yakalanan kişi gribi çevresine bulaştırır.

Boğazda ağrı, ateşlenme, burunda akıntı, hapşırmalar, öksürmeler, baş ağrıları, kas ve eklemlerde ağrı ve halsizlik belirtileriyle ortaya çıkar.

Yaşlı, diyabetli, altta yatan böbreğe, kalbe ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir. Zatürre gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir.

Virüs hastalığı olduğu için antibiyotik kullanılmamalıdır.

İnsanlardaki bronş adlı büyük havayollarının iltihabi hastalığı bronşit hem virüs, hem bakterilerle akut bronşite neden olabilir. Öksürük; 5 günden 20 güne kadar uzayabilir. Balgam genellikle koyu renkli olur. Akut bronşit, çoğunlukla sigaraya bağlı olan kronik bronşitten farklı bir hastalıktır. Kronik bronşit, en az 2 yıl üst üste ve bu iki yılın en az 3 ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.

Mikrop veya kimyasallarla akciğerlerin iltihaplanmasına neden olan zatürre, genellikle, mikrop içeren damlacıkların hasta kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya karışması ve kişinin bunu soluması ile bulaşır. Ayrıca, kişinin ağız, burun ya da boğazında hastalık yapmadan bulunabilen bazı mikroplar, vücut direncinin düşmesiyle hastalık yapar hale gelebilir. Belirtileri arasında öksürük, balgam (genellikle koyu renkli), ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kimi zaman kan tükürme bulunur. Bazen “tipik olmayan zatürre” söz konusu olabilir. Bu durumda ateş fazla ön planda değildir. Baş, vücut ve eklem ağrıları, hatta karın ağrısı olabilir. Tanı için akciğer filmi, kan tahlili ve balgam incelemelerinden yararlanılır. Antibiyotiklerin keşfinden önce son derece öldürücü olan zatürre, günümüzde başarıyla tedavi edilebilmektedir.

One Reply to “Nezle Grip Bronşit Zatürre Belirtileri Nasıl Geçer”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir