Mum Yakmak Zararlımı Zehirlermi Mum Dumanı Zararları

Mum Yakmak Kanser Yapıyor Zararları

Mumlar özellikle de kokulu ve renkli olan mumların kurşun içerikli olanlarda sağlığa zararlı bir kurşun inhalasyonunun söz konusu olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle kurşun içeren kokulu çin yapımı mumlar çok tehlikeli.

Yurt dışında yapılan araştırmalara göre mum yakıldığında akciğer kanseri, astım hastalığı ve egzamayı artıran zehirli dumanlar çıkardığı tespit edildi. Havayı kirleten mumlar sigara dumanından fazla zarar veriyor.

Amerika South Carolina devlet Üniversitesi uzmanları mum yakılan ortamın acilen havalandırılması gerektiğini belirtiyor. Banyo yaparken ya da akşam yemeği yerken mum yakanlar sağlıklarını riske atıyor.

Mum yanarak dışarıya is, karbondioksit ve su buharı çıkarıyor.

Amerika Çevre Koruma Ajansı(EPA) tarafından 2001 yılında yayınlanan raporda; kurşun içeren mumların yakılmasına bağlı olarak kapalı ortamlarda EPA tarafından önerilmiş eşik değerlerin üstünde kurşun oluşabileceği belirtilmiştir.

Tüketicilere sunulan çok çeşitli mumlar piyasada yer almaktadır. Bal mumundan yapılmış olanlar olabildiği gibi mineral yağları veya hidrokarbon bazlı jel mumlar da bulunabilmektedir.

Yanmayı sağlayan fitillerin etrafına dik durmalarını sağlamak amacıyla bazı mumlarda metal kaplama yapılabilmektedir. Bu açıdan 1974’lü yıllara kadar Amerika’da en sık kullanılan metal kurşun iken bu tarihten sonra üreticiler tarafından kurşun kullanımı bırakılmaya başlanmıştır. Kullanılan diğer metal çinko olup çinko kullanımı sağlık açısından da daha güvenli görülmektedir.

Fitilin dik durması ve erimeye dayanıklı olması için kurşun kullanımı bırakıldıktan sonra sağlık için daha az zararlı olduğu gerekçesiyle çinkoya geçilmiştir. Çinko normalde insan vücudu için gerekli bir metal olup ancak çok yüksek dozlarda solunması zararlı etkilere yol açabilmektedir. Yüksek çinko solunumuna bağlı ortaya çıkan akut duruma Metal Dumanı Ateşi denilmektedir. Çinkonun solunumuna bağlı ortaya çıkabilecek uzun dönem sağlık etkileri hakkında ise çok az şey bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir