Metaverse İle Hırsızlığın Şekli Değişecek

Metaverse İle Hırsızlığın Şekli Değişecek

Metaverse İle Hırsızlığın Şekli Değişecek

Teknolojinin sürekli iyi tarafı konuşulurken kötü tarafları pek gündeme getirilmiyor.

Facebook projesinin fikrini başkalarından (Cameron ve Tyler Winklevoss, Divya Narendra) çaldığı için tazminat ödeyen buna rağmen ün yapan ve zengin olan Mark Zuckerberg görünürlüğünde Metaverse adlı bir proje başlatılıyor.

Akıllı evler ve akıllı cihazların kullanılacağı, dijital paranın geçerli olacağı Metaverse ile hırsızlar artık soygun için farklı yöntemler kullanabilecek. Bu sorunlara hukuki olarak güncellemeler yapılmak zorunda ancak Metaverse’nin nasıl denetlenip yaptırım uygulanacağı henüz öngörülemiyor.

Temel amacı insanları oyalamak olan bu projeyle insanların dinden uzaklaşması ortaya çıkacak. Rahatlıkla çok sayıda uydurma dinin türetilip uygulanabileceği bir ortam olacak.

Metaverse ile aslında ne amaçlandığını Reach şirketi sahibi Christopher Swenor şöyle açıklıyor;

Birçok kiÅŸi metaverse’yi, tuhaf görünümlü avatarlarla bir ofiste oturduÄŸunuz sanal bir dünya olarak hayal eder ancak bu, bir sonraki teknolojinin gerçekten kısa görüşlü bir okumasıdır. Metaverse, dünyada az, dijitalde daha çok sahiplik hakkındadır.

Gerçek dünyada bir şey satın aldığınızda, aslında iki şey satın alıyorsunuz: gerçek şey ve onun mülkiyeti.
Dünyadaki parçaların dijital yansımaları (NFT) dünyasında, varlığı satın almıyorsunuz, yalnızca varlığın mülkiyetini satın alıyorsunuz. Bu, resimler söz konusu olduğunda, herkesin sağ tıklayıp farklı kaydedebileceği anlamına gelir. Varlık sonsuz sayıda yerde olabilir ancak o şeyin mülkiyeti olamaz. Dijital alanda değeri olan şey budur.

Gelecekte göreceğimiz şey, akıllı varlıklar aracılığıyla, görsellere telif ücreti eklemek gibi, resimlerle ilgili kurallar olacak. Bir şeyin telif haklarını veya mülkiyet kurallarını açıklayan bir belgeye işaret eden fazladan değişkenler olabilir. Bununla ilgili en önemli kısım, varlığın kendisinde var olan özegemenliktir.

Metaverse kendi versiyonunu sunacak olsa da, burada sunulan vizyonun akıllı NFT sayesinde patlayan alternatif gerçeklik olacağına inanıyorum. Ä°nsanlar NFT’leri sever çünkü bir aidiyet ve topluluk duygusu oluÅŸturur. Bu nedenle, gelecek yıldan itibaren hemen hemen her perakende satış maÄŸazasının kendi akıllı NFT sürümlerine sahip olacağını, yerleÅŸik telif ücretlerinin, bir ÅŸeylere sahip olmanın ne anlama geldiÄŸine, bunların kime ve nasıl aktarılabileceÄŸine iliÅŸkin kurallara sahip olduÄŸunu göreceÄŸiz.

NFT’lerin yalnızca bir görüntüyü temsil etmediÄŸi, aynı zamanda bildiÄŸimiz gibi sahiplik ve deÄŸerde devrim yapabileceÄŸi bir geleceÄŸin habercisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir