Kurtuluş Savaşında Amerika Düşmanların Yanında Yer Almıştı

Kurtuluş Savaşında Amerika Düşmanların Yanında Yer Almıştı

KurtuluÅŸ Savaşı sırasında, iÅŸgalci devletlerin yanında yer alan Amerika BirleÅŸik Devletleri, iÅŸgale donanmasıyla destek vermiÅŸti. Ä°ÅŸgal boyunca ağırlıklı olarak tarafsız bir rol oynadığını belirtse de Samsun gibi deniz kıyısındaki kentler, bu donanmaya ait gemilerce bombalanmıştır. KurtuluÅŸ Savaşı sadece bir ulusun bağımsızlık mücadelesi deÄŸildi. Batı’nın DoÄŸu’ya karşı giriÅŸtiÄŸi emperyalist saldırılara ve sömürülere karşı da bir baÅŸ kaldırıydı.

Ayrıca Ä°ttihat ve Terakki yönetimi tarafından Birinci Dünya Savaşı’nın başında tek taraflı olarak kaldırılan kapitülasyonların devam etmesi için 19 Ocak 1919 tarihinde Ä°stanbul’da bulunan Ä°ngiliz, Fransız ve Ä°talyan Yüksek Komiserlerinin Türk yönetimine vermiÅŸ oldukları nota Amerika BirleÅŸik Devletleri tarafından desteklenmiÅŸtir.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu Ä°ttifak Devletleri yanında ve Amerika BirleÅŸik Devletleri Ä°tilaf Devletleri yanında yer aldı ve birbirlerine savaÅŸ ilan etmedi ancak Amerika BirleÅŸik Devletleri Çanakkale Savaşı sırasında Ä°tilaf Devletleri’nin savaÅŸ malzemelerini taşıyordu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu yenilince ve Mondros Mütarekesi imzalanınca Ä°tilaf Devletleri Ä°stanbul, Marmara ve yeni kurulacak Büyük Ermenistan’nın Amerikan mandasına girmesini istediler. Hatta bütün Anadolu’nun Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin kontrolünde tek bir manda halinde olması fikri ortaya konuldu. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin maskeli savaÅŸma nedeni Türkiye’deki misyoner kuruluÅŸları, Amerikan enstitüleri ve onların faaliyetlerine son verilmemesi içindi.

Amerika BirleÅŸik Devletleri Ä°tilaf Devletleri’ne Osmanlı’nın Anadolu’da kalan topraklarının iÅŸgalinde yardımcı oldu. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin iÅŸgale yardımı lojistik destekle sınırlı kalmadı. Amerika BirleÅŸik Devletleri Ä°zmir’in iÅŸgaline savaÅŸ gemileriyle koruma saÄŸladı. 7 Haziran 1922’de Yunan savaÅŸ gemileri ve Amerika BirleÅŸik Devletleri savaÅŸ gemileri Rum çetelerine destek olmak için Samsun ve Trabzon’u bombaladılar.

Amerika BirleÅŸik Devletleri Kongresi’nin 4 Nisan 1917’de Almanya’ya savaÅŸ ilan etmesinden sonra, I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın müttefiki olan Türkiye, 20 Nisan 1917’de Amerika BirleÅŸik Devletleri ile olan diplomatik iliÅŸkilerini kesti.

Nisan 1917’de kesilen Türk-Amerikan diplomatik iliÅŸkileri, 1927 Åžubat’ında iki taraf arasında imzalanan geçici bir anlaÅŸma ile tekrar kurulmuÅŸtur.

Türkiye’nin toplamda 16 noktasında Amerika BirleÅŸik Devletleri Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri üsleri yer almakta, yine 15 farklı noktada ise NATO radarları vardır. Ayrıca 5 farklı noktada da Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin füze ve nükleer bomba kontrol merkezleri konuÅŸlanmıştır. Ä°zmit, Balıkesir, EskiÅŸehir, Konya, Ankara, Malatya ve Erzurum’da ise Amerika BirleÅŸik Devletleri’ye ait nükleer silah depoları yer alıyor. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin Türkiye’de bulunan en büyük askeri üssü Ä°ncirlik Hava Ãœssü’dür.

Türkiye’deki Amerikan okulları:
Bursa Amerikan Kız Koleji 1854-1928 (4 müslüman Türk öğrenciyi Hristiyanlaştırdığı için kapatıldı)
Kayseri Talas Amerikan Okulu 1871-1968 (O zamanki idarecilerin kararına göre kapatılmıştır. Okul binası Erciyes Üniversitesine devredilmiştir)
Amasya Merzifon Amerikan Koleji 1886-1924 (Kapanan okulun binası Fen lisesine dönüştürüldü)
Ä°stanbul Amerikan Robert Lisesi 1863’den günümüze faaliyette.
Ä°stanbul Ãœsküdar Amerikan Lisesi 1876’den günümüze faaliyette. (Okul Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluÅŸumu American Board ile de baÄŸları devam etmektedir.
Mersin Tarsus Amerikan Lisesi 1888’den günümüze faaliyette.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir