Çocuklara özellikle bayram haftası boyunca haber bültenleri de seyrettirilmemeli.
13 yaşından küçük çocuklar, ölüm ve acı gibi soyut kavramları anlamlandıramaz. Yenisini alırız, bu dini bir görev gibi çocukların anlayamayacağı ifadeler kullanılmamalı.
Çocuklar bir şeye anlam yüklemek için somut olaylara ihtiyaç duyar. Bu yüzden kurban kesim ve kesim sonrası kurbana ne olduğunu gözlemlemek isterler ve kurban sürecini izleyerek somutlaştırmaya çalışırlar.
Çocuklar kurban kesim yerlerinden uzak tutulmalı ve çocukların bulunduğu ortamda kesim yapılmamalıdır. Ayrıca kurban kanı çocuğa kesinlikle sürülmemelidir.
Kurban kesimi ile ilgili çocuklar için en büyük tehlike, çaresizlik içinde çırpınan ve can çekişen bir hayvanı izlemek zorunda kalmalarıdır. Daha küçük yaşlardaki çocuklarda, kurbana yapılan şiddet kendisine de uygulanır mı korkusu yaşatabilir. Örneğin; belli bir süre evde beslenen ve çocukla duygusal bir bağ kurmasına izin verilen bir hayvanın, günün birinde çocuğun gözleri önünde kurban edilmesi çocuğun çevresine karşı duyduğu güven duygusunu zedeler.
Uzmanlar çocuklara kurban kesiminin izletilmemesini ve çocukların kurban kesim alanlarından uzak tutulmasını öneriyor. Çocukların kurban edilecek hayvanlarla duygusal bağ kurmaması ve kayıp yaşamaması için bu hayvanların evde beslenmemesini öneriyor. Çocukların, kurban kesimini izlemeleriyle övünülmemeli, izlemeyen çocuklar kesinlikle yadırganmamalı. Bunun bir cesaret olarak algılanması oldukça yanlış bir kanıdır. Elde olmayan nedenlerle, çocuklar bir şekilde kurban kesimini izlemiş ya da televizyonda tanık olmuşsa kurban kesiminin nedenleri çocuğa basit kelimelerle aktarılmalı, kurbanın daha çok yardımlaşma amacı ile kullanılması ön plana çıkarılmalı.
Uzmanlar kurban kesiminden sonra çocuklarda davranış ya da ruhsal bozuklukların meydana gelebileceğini ve yaşları ilerledikçe psikolojik tablonun derinleşebileceğini belirtiyor.
Çocuklar tüm önlemlere karşı kurban kesimini görmüşse ardından psikolojisi bozulabilir. Akabinde çocuk et yemek istemiyorsa, uykusu bozuluyorsa, kâbuslar görerek uyanıyorsa, koyun, kuzu, koç, inek, boğa gibi hayvanları gördüğünde korkuyorsa hemen bir pedagoga götürülerek yaşadığı travma hakkında yardım alınmalıdır.