2. El Cep Telefonları Sıfır Telefon Fiyatlarında Satılıyor

2. El Cep Telefonları Sıfır Telefon Fiyatlarında Satılıyor

Avrupa’da ikinci el ürünler genellikle sıfır ürünlerin yarı oranlarında satılır. Türkiye’de ikinci el telefonların fiyatları sıfır telefon fiyatlarına yaklaştı.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi̇, ikinci el cep telefonunun sıfır bir telefon ile aynı fiyat seviyelerine geldiğini, ikinci el telefon fiyatlarının sıfırıyla yarıştığını bundan dolayı tüketicinin merdiven altı ürünlere yöneldiğini belirtti. Ayrıca ikinci el cep telefonu satışları için beklenen yasal düzenlemelerin yapılarak ikinci el satışların önünün açılmasını ve çekmecelerde atıl duran cihazların yasal yollarla ekonomiye kazandırılmasını beklediklerini ifade etti.

Fiyat aralığına baktığınız zaman sıfırla ikinci el arasında şu an yüzde 20 ila 40 arasında bir fark var ama merdiven altı yerlerde vergisiz olduğu için daha ucuza satılıyor. İkinci el ürünlerin normal şartlarda yüzde 50’den daha ucuz fiyattan satılması gerekir.

Merdiven altı ürünler içinde muhtelif uygulamalar ya da çalıntı cihazlar olabilir. Kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılmış ve ikinci el pazarına satılmış olabilir. Tüketici, bunları bilmeden telefonu oralardan alırsa bir gün emniyet güçleri tarafından ya da başka yerlerden çağrılabilir, bununla ilgili ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Bu noktada tüketiciler, ikinci el telefon aldıklarında mutlaka resmi bir kurumdan faturalı olarak bu ürünleri almalıdır.

Milyonlarca cep telefonu ev ve iş yerlerindeki çekmecelerde bekleyerek ekonomik değerini kaybediyor. Türkiye ekonomisi de bu nedenlerle zarara uğruyor.

Türkiye’de yaklaşık 80 milyon adet cep telefonu kullanılırken, yıllık sıfır telefon satışı 15 milyon adet(bunların tamamına yakını yurt dışından ithal), ikinci el telefon satışı da yaklaşık 20-25 milyon adet.

Yılda 25 milyon adet ikinci el telefon, ekonomide kalıyor ama kayıtsız ekonomide kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir