Küfür Eden Çocuğa Ne Yapmalı
Çocuklar ailelerini taklit ettikleri için öncelikle ebeveynler küfürlü ya da argolu kötü içerikli sözcükleri çocukların yanında kullanmaktan kaçınmalıdır.
Eğer çocuk kötü kelimeleri arkadaşlarından öğrendiyse ona ani tepki verilmemeli. Sonra hiç birşey olmamış gibi davranarak senin kullandığın daha güzel sözler var arkadaşlarının kullandığı sözlere ihtiyacın yok diyerek kendisinin olumlu özelliğini ona fark etmesini sağlayın.
Çocuk ailesine ya da başkalarına karşı öfkesini açıklayabilmeli. Bu yüzden çocuk hoşlanmadığı veya mutsuz olduğu anlarda küfür yerine bunu açıkça istemiyorum üzüldüm, mutsuzum, sevmedim ya da öfkeliyim gibi kelimelerin anlamları anlatılarak kullanılması teşvik edilmeli.
Bir şeye kızınca veya üzülünce ona bu duygunun ifade şeklinin doğrusunu öğretin. O anda yaşadığı duyguyu çocuğa ifade edin.
Örneğin; arkadaşın senden oyuncağını aldı bu yüzden kızgınsın seni anlıyorum fakat söylediğin söz iyi bir kelime değil bu söz yerine arkadaşına ona kızdığını söylemelisin.
Ayrıca küfür yerine yaşadığı duyguları ifade eden kelimelerin çocuğa öğretilmesi gerekir örneğin; sana çok kızdım, sinirlendim, beni sinirlendirme
Çocuk küfür ettiği zaman asla küfürlerine gülmemek gerekir. Gülmek bu kelimeleri onaylamak demektir. Daha sonra çocuk sırf ebevylerinin hoşuna gittiğini düşünerek küfür etmeye devam edecektir.
Eğer küfür ettiği için çocuğa bağırılır, dayak atılır veya cezalandırılırsa, çocuk bu kez bu küfürleri gizlice kullanmayı öğrenir.
Kötü kelimeler yerine uygun kabul edilebilir sözler kullanılması için çocuk bilgilendirilmeli ve bu iyi sözleri kullandığında çocuğun övülerek teşvik edilmesi sağlanır.