Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeli 2019

Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeli 2019

Seçeceğiniz klima modeli, özellikleri ve büyüklüğü, takıldığı yer ve kullanılış biçimi, enerji tasarrufu ve klimanın ömrünü uzatma açısından büyük önem taşır.

Klimanın çalışırken çıkarttığı gürültü seviyesinin rahatsız etmemesi için çalışma sesi 20 dBA’ya yakın değerler tercih edilmelidir.

Klimalarda kullanılan Freon 12 gibi (şu an için piyasanın en kötü gazıdır ve G sınıfı klimalarda kullanılır) birçok çeşitli gazlar kullanılmaktadır.

A sınıfı klimaların tercih edilmesi elektrik faturalarının düşürülmesi için önemle tavsiye edilir. A sınıfında bulunan bir cihaz, C sınıfında bulanan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı olarak yüzde 15-20 arası, G sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketiyor.

Klima seçerken, öncelikle klimanın hangi amaçla kullanılacağı örneğin, sıkça kapıları açılan bir mağaza, yatak odası, mutfak, restoran vb. neresi için klima alınacağı kararlaştırılmalı.

Klima takılacak odanın hacmi, klimanın yerleşim konumu, odadaki pencere ve kişi sayısı, oda aydınlatması, odanın güneş görme oranı, odanın içerisinde bulunan ve ısı yayan elektrikli aletler gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, herhangi bir mekan için ihtiyaç duyulan soğutma ve ısıtma kapasitelerinin uzmanlar tarafından belirlenmesi önem taşımaktadır. Sadece bu belirlemelere göre alınacak klimalarla verimli enerji kullanımı sağlanabilir.

Ne kadar genişlikte hangi ölçüde klima kullanılacağı kabaca aşağıdaki tablodan elde edilebilir. Not: Oda yüksekliği standart olarak kabul edilmiştir.
Alan (m2 Klima ölçüsü (BTU/saat)
05-15 7.000
10-20 9.000
15-25 12.000
20-30 14.000
25-40 18.000
30-45 22.000
35-50 24.000
40-60 28.000
60-90 45.000
Geniş ve/veya uzun bir ortama 1 büyük klima yerine 2 küçük klima konması nokta ısıtma açısından daha verimlidir. Örneğin, 55 m2 bir alana 1 tane 28.000 BTU/saat yerine 2 tane 14.000 BTU/saat klima kullanılması daha verimlidir.

Programlama özelliği olan klimalar tercih edilmelidir. Cihaz kullanılmadığı zamanlarda kapanmasını ve kullanılacağı zaman açılmasını sağlayan otomatik programlama yapılarak gereksiz enerji tüketimini engeller.

Klimalarda çevirici (inverter), elektrik frekansını değiştirmeyi amaçlayan teknolojiyi ifade eder. Bu teknoloji, elektrik frekansını baz alarak kompresör devir ayarını yapar ve ısıtma/soğutma ihtiyacına göre gerekli elektriğin kompresörlere yeteri miktarda ulaşmasını sağlar. Bu da özellikle elektrik tasarrufu sağlamak isteyen kullanıcılar için mükemmel bir sistem anlamına gelir.

Çevirici teknolojisine sahip gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan aletler, özellikle değişken şebeke hatlarındaki akımları kontrol altına almak için de uygun ortamı sağlar. Bu sayede, cihazınızın arızalanması da engellenmiş olur. Sürekli olarak aynı akımda çalışan cihazlar aynı zamanda ısı duyargaları ile de ideal sıcaklığı yakalamış olur ve bu sıcaklığı tüm ortama eşit ölçüde yaymış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir