6 ay süreden fazla bir zaman kendini sürekli yorgun hissedelerde hastalık belirtileri olabilir.
Kişide kas ve eklem ağrıları, kas gücünde azalma, bitkinlik, boğaz ya da boyun ağrısı, hafif ateş ve üşüme, dalgınlık, uyku bozukluğu, karın ağrısı, karında şişkinlik, göğüs ağrısı, çarpıntı, kronik öksürük, baş dönmesi, göz ve ağız kuruluğu, psikolojik problemler, nefes darlığı, kilo kaybı, gece terlemesi, ellerde ve vucutta şişme, sertlik ve uyuşmalar, ışıktan rahatsız olma, bulanık görme, egzersiz sonunda yorgunluğun gün boyu sürmesi, hafıza güçlüğü oluşur ve bu nedenlerden ötürü gün boyu hiçbir iş yapmak istenmez.
Kronik yorgunluk hissi altı aydan uzun süren halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk yıllarca devam edebilir. Bu belirtiler kişiler tarafından yanlış anlaşılarak tembellik veya psikiyatrik bozukluk olarak yorumlanabilir.
Tam olarak anlaşılamayan yorgunluk hissinin birçok nedeni olabilir. Spor, diyet ve uyku düzeninde etkin rol oynayabilir.
Kendimi sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım?
Düzenli beslenmek ve spor yapmak gerekir. Pekmez, bal, kayısı, üzüm, incir, kuruyemiş gibi gıdalarla zeytinyağı, soya yağı gibi bitkisel yağlar da çok faydalıdır.
Tuz vücut için gerekli ve çok fazla azaltılırsa halsizlik olabilir. Fazla alımı da zararlıdır. Bunun dışında iyi uyku alınmalı ve hafif spor yapılmalı. Özellikle bilgisayar başında çalışıyorsanız ve spor için vakit bulamıyorsanız en azından yürüyüş yapmalısınız. İş yerinize araba ile gidiyorsanız, bunun yerine toplu taşıma araçlarını kullanmayı ve birkaç durak önce inerek iş yerinize yürüyerek gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Yorgunluğa iyi gelen D, B ve C vitaminli yiyecekleri bol miktarda tüketmek gereklidir. Yoğun sıcaklarda da su tüketimi mutlaka yapılmaldır. Kişiye göre değişen su miktarı uzmanlara göre günlük ortalama 2 litre tüketilmesi yönündedir.