Başkenti Doha olan Katar’ın Nüfusu 2 milyon 216 bin 500 kişidir. Yüzölçümü 11 bin 521 kilometre karedir.
Nüfus’un yüzde 13’ü Katarlı Arap (yüzde 85’i Selefi/Sünni, yüzde 15’i Şii). yüzde 87’si yabancı’dır (çoğu, Güney Asyalı Müslüman).
Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan ülkesidir bunun dışında kalan diğer yerler Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.
Osmanlı Devleti Katar üzerindeki haklarından 29 Temmuz 1913’te vazgeçti. Son Türk askeri Katar’dan Ağustos 1915’te çekildi. I. Dünya Savaşı’nın çıkmasının akabinde 3 Kasım 1916’da Katar İngiliz işgaline uğradı ve 3 Eylül 1971 yılında İngiliz hakimiyetinden ayrılarak resmen bağımsız bir devlet olmdu.
Sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesidir. Ekonomisinin yüzde 60’ını petrol ve doğalgaz oluşturur. Katar, Orta doğu’daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi ekonomik olarak hızla gelişmektedir.
Türkiye’nin Katar’a sattığı başlıca ürünler: Gemi / yat, elektrikli-elektronik ürünler, makineler, mobilyalar
Katar’ın Türkiye’ye sattığı başlıca ürünler: Petrol ve türevleri, alüminyum ve ürünleri, plastik ürünleri
Katar, sağlık koşulları açısından gelişmiş bir yapıya sahiptir. Özellikle son yıllarda sağlık alanında kaydadeğer yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ilgili uzmanlık alanında ihtisaslaşmış doktorların tam zamanlı istihdam edilmesinin yanısıra, çeşitli uzmanlar kısmi dönemler içerisinde Doha’da özel muayene de yapmaktadır ancak, altyapı iyi olmakla birlikte, doktorların niteliği tartışmalıdır.
Türkleri ve türkiye yi seviyorlar. Tabi bunda sayın cumbaba tayyip erdoğan ın etkisi büyüktür.
Türkiye ile yakınlaşmasını hazmedemeyenler çok.başta batılılar, darbeci mısır yönetimi, suudiler olmak üzere.