Karakalem Teknikleri

Karakalem Teknikleri
Karakalem çizim; kurşun, kömür, grafit gibi çizim araçları ile çizilen resimlerden oluşur. Resimler renksiz tek aynı kalem kullanıldığı için tek renkten hazırlanır. Farklı renkler yerine aynı rengin farklı tonlarıyla resme boyut verilir. Pek çoğu doğada bulunan, geniş malzeme yelpazesi nedeniyle en eski sanat dallarından biridir.

Görsel sanatlarda eğitim ve esere başlamak karakalem tasarım çalışmaları ile olur. Bununla birlikte Karakalem, başlı başına da bir sanat dalı olagelmiştir. Manzara, iç mekan, natürmort ve soyut çalışmalar karakalem ile yapılabilse de çoğunlukla portre çiziminde kullanılır. Portrede karakalem, yağlı boya gibi sanatsal ve ticari değerini korumaktadır.

Türlü sanat görüşlerine rağmen karakalem realizm (gerçekçilik) olgusunun en kalıcı tekniğidir. Ressamların değişken tarzları olmasına rağmen en belirgin üsluplar; tarama, karalama ve tonlamadır. Sanatçıların dünyasında füzen kalem hariç parmakla deseni ezmek hoş karşılanmamaktadır.

Kullanılan malzemeler
Karakalem terimi kurşun kalemin siyah etkisinden dolayı, kara ve kalem kelimelerinin bitişerek yeni bir kelime türetmesi ile Türkçeye girmiştir.

Füzen kalemin (kömür kalem) doğal olanı söğüt ve asma dallarının yakılması ile yapılır. Kömür tozlarının sıkıştırılıp preslenmesi ile de sanayide üretilir. Kurşun kalem, boyama özelliği olan madeni ve doğal taşlar, çeşitli kağıtlar, özel deriler, taş ve ahşap yüzeye uygulanabilir. Profesyonel sanatçıların çoğunlukla füzen çalışmalarında ışık etkisi oluşturmak için kullandıkları hamur silgiler de vardır.

One Reply to “Karakalem Teknikleri”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir