Dijital Fotoğrafçılık Hakkında Herşey Kısa Tarihi

Dijital Fotoğrafçılık Hakkında Herşey Kısa Tarihi

Dijital fotoğrafçılık 1980’lerde yaşamımıza girdi. Dijital fotoğrafçılık, analog fotoğrafçılığın, film ve analog fotoğraf makineleriyle yapılanların, bilgisayar vb. gibi dijital teknolojilerle yapılması, fotoğrafların dijital yöntemlerle kaydedilmesi ve işlenmesi işidir. Dijital fotoğraflar iki türlü elde edililir.

İlki analog yöntemlerle elde edilen fotoğrafların tarayıcılarla taranması ve işlenmesiyle oluşur. İkincisinde ise fotoğraflar, dijital fotoğraf makineleri kullanılarak elde edilir. Çalışma mantığı olarak dijital fotoğraf makineleriyle analog fotoğraf makineleri arasında herhangi bir fark yoktur. Tek fark elde edilen görüntünün kaydedilme biçimidir.

Analog fotoğrafçılıktaki çok zahmetli olan, kalemlerin, boyaların, rötuş bıçaklarının kullanıldığı araç ve gereçlerin yerine, dijital fotoğrafçılıkta değişik resim işleme programları kullanılabilir.

Bunlardan en yaygın kullanılanları, PhotoShop, FreeHand, Paint vb. gibi programlardır.

Dijital fotoğraf makinelerinde, objektiften geçen ışık ışınları sensör üzerine düşerek dijital işlemcilerden geçer ve görüntüyü oluşturur. Analog fotoğrafçılıkta, gümüş tuzlarından oluşan bir duyarkatı etkileyen ve film üzerinde gizli bir görüntü oluşturan ışık, dijital fotoğrafçılıkta, CCD veya CMOS adı verilen bir elektronik parçanın üzerine düşer, bir takım dijital işlemler sonucunda görüntü elde edilir.

Elde edilen görüntüler istenirse baskı cihazları kullanılarak kağıt vb. ortamlar üzerine basılabilir ve arşivlenebilir.

Artan üretim ve maliyetlerin düşmesi dijital fotoğrafçılığa hemen hemen herkesin ulaşmasını olanaklı kılmıştır.

1960 ların sonlarında Bell Araştırma Laboratuarlarında çalışan iki bilim insanı George Smith ve Willard Boyle video kameralarda ve günümüzdeki dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan CCD elemanları icat ettiler. Bu bilim insanları CCD’lerin görüntülü telefonlarda kullanılabileceğini düşünüyordu.

1970’lerde CCD’ler video kameralarda kullanılmaya başlandı. CCD’lerden önce video kameralarda RGB tüpler kullanılmaktaydı.

1981 yılında Sony firması ilk dijital fotoğraf makinesini üretti. Bu makine Mavica (Magnetic Video Camera) olarak adlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir