Doğadaki nesnelerin ve canlıların kendilerine has birer dış yapı oluşumları vardır. Objelerin dış görünüşlerindeki farklılıkları sağlayan dokusal yapılarıdır. Örneğin: Deri yüzeyi, kumaş dokusu, ağaç yüzeyi gibi.
Karakalem çizimlerinde dokulara ne kadar yer verilirse o oranda ayrıntılı çalışmalar elde edilir. Dokuları yansıtmak için karakalem çalışmalarında çizgiler kullanılır. Açık çizgiler ince uçlu kalemlerle koyu çizgiler ise kalın uçlu kalemlerle elde edilir. Karakalem resimlerinde çizgiler yan yana üst üste kullanılarak dokular yansıtılır. Karakalem çalışmalarında dokuları ayrıntılı olarak göstermek kişisel bir tercihtir.
Hem kişilikli olan hem de çerçeve dışında kalan sahiplerinin etkisini taşıyan ayakkabı ve botları çizmek doku çalışmaları için tatmin edici çizim alıştırmalarından biridir. Az parlak mat deriden veya oğlak derisi veya süetten yapılmış ayakkabıların çizim alıştırmalarında, ton alanlarını çok daha gevşek bir şekilde işleyerek yüzeyin yumuşaklığını ve matlığını gösterebilirsiniz.
Resimdeki mokasin ayakkabının karakalem çalışmasında, ayakkabının karakteristik özelliği olan yumuşaklığı yansıtmak için oldukça titrek çizgiler kullanılmıştır.
Yukarıdaki botun karakalem çalışmasında, botun sağlam ve kaba niteliğini yansıtmak için çok yumuşak olmayan çizgiler kullanılmıştır.