Kanserojen Kimyasallar Kullanmadan Haşereler Nasıl Yok Edilir
Türkiye’de kanserojen kimyasallarla çiftçiler, firmalar ve belediyeler haşereleri yok etmek için çevreye ve insan sağlığına zarar verirken Hollanda firması EcO2 Projects BV, kimyasal kullanmadan doğal yolla haşere kontrolünde dayanıklı canlıların dahi yaşayamayacağı, oksijen seviyesi düşük ortam oluşturmaya dayanan çözümler sunmakta. Bu yöntem dünya üzerinde 25’den fazla ülkede çeşitli firmalar tarafından kullanılmakta olup her türlü kuru gıda, depo ve üretim alanları, uçaklar, mavnalar, tekneler, silolar gibi birçok alanda uygulanması mümkün.
Kontrollü atmosfer tekniği gıdalardaki haşere kontrolü için kullanılan bir uygulama olup koruyucu ve iyileştirici işlemler için son derece uygundur. Bu tekniğin temeli özel olarak inşa edilen hava sızdırmaz odalar içerisindeki oksijen seviyesinin düşürülmesi mantığına dayanmaktadır. Ürün odalara yerleştirildikten sonra işlenecek ürün tipine ve haşere cinsine bağlı olarak sıcaklık ve oksijen seviyeleri ayarlanır. Bu yöntemle yumurta, larva, pupa ve yetişkin gibi haşerenin bütün yaşam evreleri için yüzde 99,997 oranında yok etme oranı garanti edilmektedir. İçerideki nem seviyesi de izlenebilmektedir. Ürün üzerinde bu işlemden kaynaklı herhangi bir negatif etki oluşmamaktadır.
Kontrollü Atmosfer Tekniği, hiçbir toksik gaz kullanmadan uygulanan çevreye duyarlı bir yöntem olup ürün üzerinde hiçbir kalıntı bırakmamaktadır. Bu tekniğin bir diğer faydalı yönü de böcek popülasyonlarında direnç oluşumunu önler.
Kontrollü Atmosfer Tekniği ile işlenebilinecek kuru gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz: Mısır, pirinç, kakao, kahve, baharatlar, kuru çerez, kuru meyve, tohum, çekirdek, baklagiller, tütün ve soya
EcO2, bu hizmeti tüm dünyada çeşitli lokasyonlarda yerleşik bulunan servis terminallerinde sunmaktadır. Bu işlem odalarının işletmede bulunan üretim alanlarına veya depolara da inşa edilmesi mümkündür.
Odaların boyutları ihtiyaca uygun olarak dizayn edilebilmektedir. Taşınabilir servis hizmetiyle mavna, silo ve binalardaki gıdalar da bu yöntemle işlenebilmektedir.