Doping Kullanan Ünlü Türk Sporcular Kimlerdir

Doping Kullanan Ünlü Türk Sporcular Kimlerdir
Doping Kullanan Ünlü Türk Sporcular Kimlerdir

İspanya’da bulunan CEU San Pablo Üniversitesinin araştırmasına göre doping maddelerinin kansere neden olduğu tespit edildi.

Doping yarış müsabakalarında performansı artırmak için kullanılan insanda kansere neden olan yabancı maddelerdir. Doping nedeniyle hayatını kaybeden ve sakat kalan çok sayıda sporcu olmuştur. Doping psikolojik biyolojik, ekonomik yönleri de olan ve sürekli evrim geçiren toplumsal bir olaydır.

Geçmişte başarı kazanan çok sayıda Türk sporcuda testlerde dopinge rastlandı.

Türkiye’de doping cezası alan ünlü sporcular:
Halter: Halil Mutlu, Sedat Artuç, Nurcan Taylan, Emine Bilgin
Atletizm: Süreyya Ayhan, Elvan Abeylegesse, Nevin Yanıt, Aslı Çakır Alptekin
Basketbol: Kerem Gönlüm
Futbol: Hasan Şaş, Ayhan Akman ve Richard Kingston (Faruk Gürsoy) (Futbolda doping kullanan tüm futbolculara jübile yapılması yasaklanmıştır)

Daha önce sadece İtalya’da doping kullananlara sportif ceza dışında devlette ceza kanununa göre cezalandırırken, İtalya’dan sonra Almanya’da Doping ihlallerini ceza kanunu kapsamına aldı ve doping kullananlara hapis cezaları öngören kanun yürürlüğe girdi. Kanuna göre doping testi pozitif çıkan sporculara 3 yıla kadar, yasak maddeleri temin eden antrenör vs. doktorlar ise 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Fransız spor sosyoloğu Patrick Mignon’a göre, doping yapan sporcu kendisini bir suçlu veya sahtekar görmek yerine spordaki işini büyük fedakârlıklarla, gereğinde sağlığını da tehlikeye atarak, en iyi şekilde yapmaya çalışan bir kişi gibi görmektedir.

Avrupa’da bisiklet sporunda şampiyon olanlar giderek daha genç yaşlarda hayatını kaybetmekte. Marko Pantani ve Jose Maria Jimenez 32 ve 34 yaşlarında, Hugo Kolbet 39 yaşında Gastone Nencini ve Roger Riviere 40 yaşında hayatını kaybetti. Futbolda da giderek artan sıklıkta sahada ani ölümler gerçekleşmekte.

Piyasa ekonomisine göre yapılan bir değerlendirmede doping yapan bir sporcunun net kârı şöyle hesaplanıyor; Zaferlerin getirisi, dopingin maliyeti, dopingsiz elde edilen gelirler, kontrolün pozitif çıkması halinde cezalandırmanın bedeli. Dopingin net getirisi fazlaysa doping caziptir.

Örneğin bisiklet sporunda bisiklet sürücüsünün, yıllık brüt geliri 23 milyon avro, doping eyleminin maliyeti 100 bin avro, yasal yollardan elde edebileceği gelir 300 bin avro, yakalanma ve cezalandırılma bedeli yoksa doping cazip gelir.

Fransa’da yapılmış olan bir araştırmaya göre, Fransız televizyon seyircilerinin yüzde 94’ü bisiklet sporunun, yüzde 88’i de atletizmin dopingli olduğuna inanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir