Kanser Yapan Plastik Damacana Kullanmayın
Sıklıkla içme suyu için kullanılan plastik su damacanalarında, plastikleri dayanıklı hale getirmek için BPA maddesi kullanılır. Bu madde sulara karışır, yetişkinlerde bağırsak hastalıklarına, çocuklarda büyüme ve davranış bozukluklarına sebep olabilir, kalp sağlığını bozabilir, diyabet riskini artırır. Su damacanasında yaygın olarak kullanılan Polikarbonat (PC) adlı plastikte bulunur ve kanserojen bir maddedir.
Plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynayan Bisfenol A, dünyada yıllık olarak 2-3 milyon tonu aşkın bir üretime sahiptir.
Su alırken şeffaf ve BPA’sız damacanalar tercih edilmelidir en sağlıklısı cam olanlarıdır çünkü ambalajı plastik olan bütün gıda ve içeceklere görünmeyen miktarlarda plastik karışmaktadır. Damacana sular alındıktan sonra hemen cam şişelere dökülmeli.
BPA içermeyen plastiği anlamak için damacana üzerinde üçgen geri dönüşüm logosu içinde kaç numara yazdığına bakılmalıdır. İnsan sağlığına zararlı olmayan plastik numaraları 2, 4 ve 5 olan plastiklerdir. 1 yazan plastikler tek kullanımda zarar vermez diğer numaralı ya da numarasız plastiklerin tamamı zararlıdır.
Damacanaları muhafaza ederken; serin, kuru, güneş ışığından uzak, temiz ve kokusuz bir yerde, tüp, deterjan gibi kimyasal maddelerden etkilenmeyecek şekilde, kapakları kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
Damacanalara ayran, meyve suyu, şebeke suyu, kimyasal içerikli sıvılar gibi herhangi bir sıvı konulmamalıdır. Tüp, oto gaz, petrol ürünleri vb kimyasal maddelerle birlikte taşınan ya da satışa sunulan yerlerden su satın alınmamalıdır. Damacana sular, kapağı açıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir. Pompa alırken mutlaka iç akşamında metal aksam var ise paslanmaz malzeme kullanıldığına ve kullanılan plastiğin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.