İngiliz Sosyolog Bill Gates’in Gerçek Yüzünü Ortaya Çıkardı

İngiliz Sosyolog Bill Gates'in Gerçek Yüzünü Ortaya Çıkardı

İngiliz Sosyolog Bill Gates’in Gerçek Yüzünü Ortaya Çıkardı

Küresel soğuma olmasına rağmen, inekleri gaz çıkardığı için küresel ısınmaya neden olmakla suçlayan, dünyadaki insanların onayını almadan çok servete sahip olduğu için dünyanın güneşini kesmeye kalkan Bill Gates hakkında her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor.

Yıllardır Bill Gates’in çevirdiği dolapları araştıran ve bunları Bedava Hediye Diye Bir Şey Yok(No Such Thing as a Free Gift) adlı kitabında anlatan İngiliz sosyolog ve akademisyen, Essex Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde profesör Linsey McGoey, Gates hakkında özetle şu açıklamalarda bulundu;

Birçok insan Bill Gates’e sempati duyuyordu ve hatta QAnon ve diğer gruplar tarafından yayılan komplo teorilerinin hedefi haline geldiğinde, pandeminin tamamen insanlara mikroçip yerleştirmeye yönelik gizli bir planın parçası olduğunu öne sürerek onun adına öfkelendi. Ancak aşıların patentlerinden feragat etmeye karşı olduğu öğrenilince, ona kızgın olanlar artık sadece komplocular değil.

İnsanlar bir kez daha, bir özel bireyin bu kadar çok ekonomik ve politik güce sahip olmasının doğru olup olmadığını sorgulamaya başladı.

Birkaç yıl önce No Such Thing as a Free Gift’te belirttiğim ettiğim gibi, Gates, özellikle Gates Vakfı’nın parasının büyük bir kısmı batılı araştırmacılara ve ilaç şirketlerine yönlendirildiğinden, küresel kuzey ile küresel güney arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirdiğinden, uzun zamandır aldığından daha eleştirel bir incelemeyi hak etti. Gates ayrıca, ilaçlar ve aşılar üzerindeki mevcut patent korumalarının adil olmadığını ve yoksul ulusların çıkarlarına karşı önyargılı olduğunu kabul etmeyi uzun süredir reddediyor ve bu da onların bilimsel bilgiye sahip olsalar bile sağlıkla ilgili acil durumlara yanıt vermelerini yasal olarak zorlaştırıyor.

Genel olarak özel hayırseverlik, demokratik hesap verebilirlik ve adil bir toplum için bir tehdit olabilir. Büyük bağışçılara duyulan saygı, milyarlarca düşük ücretli ve sömürülen insanın, ekonomik adalet hakkına sahip olmaktan ziyade, kendi kendini tayin eden bir aristokrasinin hayırsever kırıntılarından memnun olması gerektiğini ima eder. Daha adil, daha eşit bir toplum için gerçekten gerekli olan şey sadaka değil adalettir ancak Gates uzun zamandır aksini varsaymıştır.

HIV krizinin en kötü yıllarından beri, ABD ve başka yerlerdeki günümüzün skandal derecesinde pahalı diyabet ve kanser tedavilerine karşı Gates, patent sisteminin gayet iyi çalıştığında ısrar etti. Fiyatları düşürmek için savaşan sağlık aktivistlerine verdiği mesaj esasen şuydu: susun ve sağlık işini, işi en iyi bilen insanlara, benim gibi milyarderlere ve ilaç endüstrisindeki arkadaşlarımıza bırakın.

Daha eşitlikçi bir sağlık sistemi istiyorsanız bu mantıksız bir duruş, ancak servetiniz yazılım ve diğer teknolojiler üzerine katı patentlerden oluşuyorsa çok mantıklı. Sürpriz olan, Gates’in endüstrinin çıkarlarını sürekli olarak savunması değil, insanların çabalarının amaçladığını iddia ettiği sağlık hedeflerini baltaladığını anlamasının çok uzun sürmesi.

Gates’e karşı artan güvensizlik, halkın bu kadar zenginliğin ve gücün seçilmemiş ellerde toplanmasının tehlikelerine karşı tutumunda bir değişikliğin işareti olabilir. İnsanların onun hakkında en çılgın, gerçek dışı komplo teorilerine abone olmalarının sağlam nedenleri bile olabilir. 1830’larda, Doğu Hint Şirketi tarafından istihdam edilen tüccarlar, Liverpool ve Londra limanlarına kolera taşımışlardı. Hastalık yayıldıkça, söylentiler onu 1828’de en az on altı kişiyi öldüren ve cesetleri Edinburgh Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan anatomist Robert Knox’a satan William Burke ve William Hare tarafından Edinburgh’da işlenen suçlarla ilişkilendirmeye başladı. Sonunda yakalandılar, Hare kralın kanıtını verdi ve Burke asılmaya mahkum edildi. İnsanlar, Knox’un suçları bildiğinden ya da en azından şüphelendiğinden şüpheleniyordu ama bilgisizmiş gibi davranıyordu. Herhangi bir olaya karışmaktan yasal olarak aklandı, ancak halk ikna olmadı.

Bill Gates, kendisinden önceki William IV gibi, küresel bir finans imparatorluğunun zirvesinde oturuyor. Ona haklı veya haksız olarak kızan insanlar, bu gerçeği takdir ettikleri için suçlanmamalıdır. Suç, sistemin iyi çalıştığını iddia eden Gates gibi milyarderlerde.

Linsey McGoey

Kaynak:
lrb.co.uk/blog/2021/may/the-people-v.-bill-gates

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir