Noel Yılbaşı Farkı Noel Baba Türk mü?

Noel Yılbaşı Farkı Noel Baba Türk mü

Türkiye’de bazı kesimler tarafından Noel ve yılbaşı aynı zannedilmektedir. Bu görüş yanlıştır.

Günümüz Noel kutlamaları eski öneminden çok şey kaybetmiştir. Artık birçok Hıristiyan İsa Mesih’in doğum günü öncesinde oruç tutmamakta ve onun doğum anını beklemeye yönelik gece ayinine katılmamaktadır.

Bunun yerine XX. yüzyılın başlarından itibaren Hıristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır.

Hıristiyan olsun veya olmasın birçok ülke Noel Bayramı için Hıristiyanlığın yaygın olduğu ülkelerde uygulanan tatili yılbaşı tatiliyle birleştirir.

Türkiye’de 31 Aralık tarihini, 1 Ocak tarihine bağlayan gece Noel olarak değil yılbaşı olarak kutlanır.

Hıristiyanlar Noel ve yılbaşını İsa Mesihin doğum günü olarak 25 Aralık’tan 6 Ocak tarihine kadar kiliselere giderek kutlarken Müslümanların çoğu yeni bir yılın gecesi olarak sosyal bir adet, modern bir dünya ile birlikte ortak bir kültürü paylaşmak adına kutlamaktadır. Hıristiyanlıkta dini bir anlam taşırken müslüman aleminde sosyal bir eğlencedir.

Hıristiyanlarda noel kutlamaları yılbaşı ile aynı günlere denk geldiği için kutlamalar birleşmiştir. Aynı zaman diliminde kutlanmalarından ötürü ikisi bir gibi algılanmıştır.

Noel Baba Necidir Kimdir
Noel bayramının temel unsurlarından biri Noel Babadır. Noel Baba efsanesi Anadolu’da yaşamış Aziz Nicolas ile ilişkilendirilir. Aziz Nicolas MS. 300 yıllarında Demre (Antalya-Kale)’de doğmuştur. O, Myra’da yani bugünkü Antalya’ya bağlı Fenike Kaş üzerinde bulunan şu anda Kaş ismini alan Demre ilçesinde Başpiskoposluk yapmıştır. 6 Aralık 343’te öldüğü ifade edilen Aziz Nicolas’ın anısına her yıl Hıristiyanlar tarafından, 6 Aralıkta dinî törenler düzenler. Aziz Nicolas’ın ünü önce İtalya’da IX. yüzyıldan sonra Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yayılmıştır. Noel Baba halk arasında Hıristiyanlığın en önemli kültür öğelerinden biri olarak ün kazanmıştır.

İhtiyaç sahiplerine ve çocuklara yardımcı olmayı seven Noel Baba, hediyelerini vermek için bir eşek veya ren geyiğiyle koşulu bir kızağa binerek gezen; sırtında içi dolu bir heybe ile dolaşan, bu armağanları evlere bacadan bırakan bir kişidir. Bacadan indiği ve armağanları bıraktığı öyküsü yaygınlaşmıştır.

Aziz Nicolas zamanla, önce Almanya’da olmak üzere birçok ülkede Noel Babaya dönüşmüştür. Amerika’ya yerleşen Hollandalı göçmenler Noel baba geleneğinide birlikte götürdüler. Uzun, zayıf bir aziz olarak tanınan Noel baba, burada şişman ve neşeli bir adama, piskoposluk kıyafeti de kırmızı bir giysiye dönüştürülmüştür.

Varlığının tamamen mitolojik öğelere dayandırılan Aziz Nicolas ile özdeşleştirilen Noel Baba, denizcileri koruması ve kurtarması şeklindeki miolojik rivayetlerde vardır.

1981 yılından itibaren her yıl Antalya Demre’de Noel Baba şenlikleri düzenlenmeye başlanmıştır. Hıristiyan cemaatin bulunmadığı bu yerde yeniden restore edilen kilisenin bahçesine bir de Noel Baba heykeli dikilmiştir.

Günümüzdeki Noel Baba imajı, Kuzey Avrupa ülkelerine, Almanya’dan yayılarak aşina hale gelmiş ve dini-sosyal bir fenomene dönüşmüştür. Buna göre, Noel Baba, Noel kutlamalarının bir unsuru iken zamanla yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmez bir öğesi halini almıştır.

Bu kutlamaların temelinde tüketim ve eğlence unsurları vardır. Hıristiyan azınlıkların olduğu ve müslüman birçok ülkede Noel yılbaşı olarak resmi tatil olarak kabul edilmektedir.

Türkiye’deki Müslümanlar aslında Türkiye’de Noel’i değil yılbaşını kutlarlar. Bununla birlikte birçok Türk vatandaşı 31 Aralık’taki yılbaşı gecesini, Hıristiyanların Noel kutlamalarına benzer şekilde hindi yiyerek, Yılbaşı ağacı süsleyerek, Noel Baba’lı kartlar göndererek kutlarlar. Bu kutlamaların genelde bir dini içeriği yoktur. Sadece eğlenmek amacıyla kutlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir