Julianne Moore Kimdir

Julianne Moore Kimdir

Julie Anne Smith sahne adı Julianne Moore 3 Aralık 1960 yılında Kuzey Karolina’da doğan Amerikalı oyuncu ve çocuk edebiyatçısıdır. Boston Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü’nden mezun olmuştur. Boston Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar okulundan oyunculuk dalında mezun olan Moore Manhattan’da, aralarında Caryl Churchill’in Money and Ice Cream with Hot Fudge adlı oyunun da bulunduğu birçok Broadway oyununda oyuncu olarak yer aldı. The Edge of Night gibi TV dizilerinde de görünen Moore, As the World Turns adlı dizideki rolüyle Emmy ödülünün sahibi oldu.

Film kariyerine 1990 yapımı Tales From the Darkside : The Movie ile başladı. 1992 yılında The Hand That Rocks the Cradle adlı filmde oynadıktan sonra, kendisi için dönüm noktası olan The Fugitive (Kaçak) filminde baş gösterdi. Bu filmde Harrison Ford ve Tommy Lee Jones gibi ünlü oyuncuların yanında oynama şansını elde etti. Daha sonra 1995 yılında Hugh Grant ile başrollerini paylaştığı, romantik komedi olan Nine Months’da (Dokuz Ay) yer aldı.Aynı yıl Sylvester Stallone ile Antonio Banderas’ın de rol aldığı Assassins filminde oynadı. 1996 yılında ünlü oyuncu Anthony Hopkins’in yer aldığı, ünlü ressam Pablo Picasso’nun hayatını konu alan Surviving Picasso adlı filmde yer aldı. Steven Spielberg’in Jurassic Park: The Lost World filminde paleontolojist bir kadını canlandırdı. Bunun dışında The Myth of Fingerprints filminde oynayan Moore, 1997 yılında Boogie Nights filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

1997 yılında video oyunu Jurassic Park: Chaos Island’da Dr. Sarah karakterini seslendirdi.

Coen kardeşlerin 1998 yapımı The Big Lebowski filminde zengin bir adamın histerik kızını canlandıran Julianne Moore daha sonra Alfred Hitchcock’un unutulmaz filmi Psycho nun yeni versiyonunda, Marion Crane rolünde yer aldı. 1999 yılında bir Robert Altman filmi olan Cookie’s Fortune ve bir Oscar Wilde uyarlaması An Ideal Husband’da Rupert Everett ile oynayan Moore aynı yıl The End of the Affair filmi ile En İyi Aktris dalında Oscar’a aday gösterildi.

2000 yılında Ridley Scott’un yönettiği ve Kuzuların Sessizliği’nin devamı niteliğindeki Hannibal isimli filmde Anthony Hopkins’le başrolleri paylaştı.

2003 yılında The Hours ve Far from Heaven filmlerinde rol aldı. O yılın Oscar ödüllerinde En İyi Yardımcı Aktris ve En İyi Aktris dalında ödüle aday olarak aynı yılda iki kez ödüle aday gösterilme başarısını yakalayan 9 oyuncudan biri oldu. Far from Heaven filmi ile Venedik Film Festivali’nde En İyi Aktris ödülü (Volpi Cup) kazandı.

Filmografi
Sinema
1990 Tales from the Darkside: The Movie
1992 The Hand That Rocks the Cradle
1992 The Gun in Betty Lou’s Handbag
1993 Body of Evidence
1993 Benny & Joon
1993 The Fugitive
1993 Short Cuts
1994 Vanya on 42nd Street
1995 Safe
1995 Roommates
1995 Nine Months
1995 Assassins
1996 Surviving Picasso
1997 Chicago Cab
1997 Boogie Nights
1997 The Myth of Fingerprints
1997 The Lost World: Jurassic Park
1998 The Big Lebowski
1998 Psycho
1999 Cookie’s Fortune
1999 An Ideal Husband
1999 A Map of the World
1999 The End of the Affair
1999 Magnolia
2000 The Ladies Man
2001 Hannibal
2001 Evolution
2001 The Shipping News
2001 World Traveler
2002 Far from Heaven
2002 The Hours
2004 Marie and Bruce
2004 Laws of Attraction
2004 The Forgotten
2005 The Prize Winner of Defiance, Ohio
2005 Trust the Man
2006 Freedomland
2006 Children of Men
2007 Next
2007 I’m Not There
2007 Savage Grace
2008 Eagle Eye
2008 Blindness
2009 The Private Lives of Pippa Lee
2009 A Single Man
2009 Chloe
2010 Elektra Luxx
2010 Shelter
2010 The Kids Are All Right
2011 Crazy, Stupid, Love.
2012 Being Flynn
2012 What Maisie Knew
2013 Movie 43
2013 The English Teacher
2013 Don Jon
2013 Carrie
2014 Non-Stop
2014 Maps to the Stars
2014 Still Alice
2014 The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
2015 The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
2015 Seventh Son
2015 Freeheld

Dizi
1984 The Edge of Night
1985–1988; 2010 As the World Turns
1987 I’ll Take Manhattan
1989 Money, Power, Murder
1991 The Last to Go
1991 Cast a Deadly Spell
2009–2013 30 Rock
2012 Game Change

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir