Japonya Trans-Pasifik Ortaklığı Kapsamındaki Ürünlerde Vergileri Kaldırıyor

Japonya Trans-Pasifik Ortaklığı Kapsamındaki Ürünlerde Vergileri Kaldırıyor

Japonya Başbakanlığından yapılan açıklamada, Trans-Pasifik Ortaklık kapsamında, tarım, sanayi ve diğer ithal ürünlerin yüzde 95,1’inde gümrük vergilerinin kaldırılacağı açıklandı.

Serbest ticaret anlaşmaları içinde en yüksek kapsam oranıyla bir reform olarak nitelendiriliyor.

Trans-Pasifik Ortaklık(TPP) Anlaşması Amerika, Avustralya, Brunei, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Peru, Singapur, Şili, Vietnam ve Yeni Zelanda ülkeleri arasında imzalandı. Bu ortaklığa Güney Kore’de katılacak.

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip olan Amerika ve Çin’den sonra Japonya 3. sırada yer alıyor.

12 TPP ülkesinin GSMH’sı toplan dünya hasılasının yaklaşık yüzde 40’ına ulaşıyor. Avrupa Birliği’nden sonraki en önemli gelişme olan TPP ortaklığı etkileri itibariyle Avrupa Birliği’ni aşan büyüklüklere ulaşması bekleniyor.

Amerika ile Japonya arasında yoğun bir müzakere trafiği başladı. Amerika, Japonya’nın tarım alanında piyasayı açmasını zorlarken, Japonya da otomotivde Amerika’den tavizler talep ediyor.

Tarımsal ürün ihtiyacının yüzde 70’e yakın kısmını ithalatla karşılayan Japonya, özellikle 5 hassas ürün grubu olarak nitelediği pirinç, tahıl, şeker, dana-domuz eti ve günlük beslenme ürünlerini hariç tutma konusunda direnme göstersede önemli tavizler verdiği görüldü. Bu yüzden, müzakereler aşamasında Japonya tarım sektöründe reform düzenlemelerine gitti ve Tarım Kooperatifleri Kanunu’nda değişiklikler yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir