İzmir’de Kullanılacak Yeni Tramvay Aracı Tanıtıldı

İzmir'de Kullanılacak Yeni Tramvay Aracı Tanıtıldı

İzmir’de şehir içi ulaşım için yeni bir dönem başlatılacak. Adapazarı’ndaki Hyundai Eurotem tesislerinde üretilen tramvay için hatların yapımı sürüyor. 38 tramvay aracından 3 adedi 26 Aralık 2015’de hazır olacak. 2016 yılının Nisan ve Ekim aylarındaki 12’şer adetlik partilerin ardından, son 11 araç 26 Şubat 2017’de raylara inecek.

TCDD ile Hyundai firması ortaklığında kurulan Eurotem ilk kez bu projeyle yerli üretim araç gövdesi kullandı. Yüzde 85’lere varan yerli üretime ulaşıldı.

Tramvaylar estetik olarak şık görünüme sahip. Ayrıca üretim aşamasındaki yüksek yerli yapım oranıyla ülke ekonomisine kazanç sağlamakta.

Tramvay projesi İzmir Büyükşehir Belediyesince Karşıyaka ve Konak’ta faaliyete geçecek ve hat Torbalı ve Selçuk’a kadar uzatılacak.

Hyundai Rotem firmasının Avrupa, Afrika, Ortadoğu Satış ve Proje Yönetim Direktörü Kim Cheol Geun “İZBAN projesi ile başlatılan işbirliği, İzmir tramvayları ile sürdürmekten mutluluk duyuyoruz. Tramvayların bir Türk firması olan Eurotem ile ilk kez araç gövdesi Türkiye’de üretildi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin demiryolu araçlarındaki yerliliğe çok önem verdiğinin bilincindeyiz ve tramvay projesiyle birlikte toplam yerlilik oranında çok yüksek bir sıçrama yakaladık. Hyundai Rotem olarak yerlileştirmeyi sadece gövdede bırakmayarak, yerlilik oranımızı daha da artırmak için elimizden geleni yapacağız. İzmir için ürettiğimiz tramvay aracını aynı zamanda kentin siluetinin de bir parçası olacak ve İzmir halkının karakteristiğini yansıtacak şekilde tasarladık” dedi.

İzmir tramvay projesi için üretilen 5 modüllü araç gövdesi, Hyundai Rotem firmasının Güney Kore’deki üretim tesislerinde yük dayanım testlerine tabi tutuldu. Gövdenin dışında, dış giydirmeler, koltuk ve döşemeler ile klima gibi ekipman ve malzemeler de yurt içinden temin ediliyor.

285 yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde üretilen tramvayların her biri 32 metre uzunluğa sahip olacak. Tramvayın her iki ucunda da sürücü kabini, iki yanda ise dörder adet olmak üzere toplam 8 adet kapı bulunuyor.

İzmir’e özel olarak tasarlanan tramvaylar için ana tema olarak kentin coğrafi, kültürel, tarihi ve sosyal özellikleri ön plana çıkarıldı. Araçların iç görünüş, dış görünüş ve renk kombinasyonları oluşturulurken İzmir’in geçmişi ile bugününün buluşturulması hedeflendi. Dış grafik deseni dalgalı olarak seçildi. Tramvay araçlarının yan duvarlarında bulunan pencereler de mümkün olduğunca panoramik olarak tasarlandı.

Konak ve Karşıyaka Tramvay Projesi hat bilgileri
Konak Tramvayı
Güzergah: Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar
Uzunluk: 12,6 km
Durak sayısı: 19 adet
Araç sayısı: 21
Ticari hız: 24 km/h

Karşıyaka Tramvayı
Güzergah: Karşıyaka-Mavişehir
Uzunluk: 8,8 km
Durak sayısı: 14 adet
Araç sayısı: 17 adet
Ticari hız: 24 km/h

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir