İspanya'da Gıda Ambalajlarında Besin Değerlerinin Yazılması Zorunlu Hale Geldi
Türkiye’de çok sayıda çikolata üzerinde besin değeri yazılmazken İspanya’da Besin Değerlerinin yazılması zorunlu hale getirildi. Besin değerlerinin belirtilmesi gerekmeyen gıdalar(İşlenmemiş gıdalar, sadece bir malzemeden oluşan gıdalar, su, tuz, baharatlar, çay, sirke, alkol oranı yüzde 1,2’den fazla olan içeçekler, ambalaj yüzeyi 25 santimetrekareden az olan gıdalar, ambalajlanmamış gıdalar)
İspanya’da gıda ambalajları üzerinde enerji, yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz değerlerinin belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Besin değerleri belirtilmesine ek olarak doymuş yağ oranı, alkol, nişasta, lif, vitamin ve mineral değerleri de firmalar tarafından isterlerse etikete eklenebilecek.
Katı gıdalarda 100 mg, sıvı gıdalarda 100 ml’nin içerdiği değer açısından ifade edilecek.
Uygulamaya AB’nin 1169/2011 numaralı düzenlemesi kapsamında geçilerek 13 Aralık 2016 tarihinden itibaren etiketlemelerde besin değeri belirtilmesi gerekmekte.
Zorunlu olarak belirtilmesi gereken değerler ambalaj üzerine görünür bir bölüme okunaklı biçimde yazılarak, harf boyutunun 1,2 milimetreden az olmaması gerekiyor. Ambalaj alanı kadar değerlerin tablo şeklinde belirtilmesi gerekiyor.
Malesef Türkiye’de bazı ünlü çikolata üreticileri yasal boşluktan faydalanarak çikolata üzerinde besin değerlerini gösteren tabloyu yazmıyor. Ürün içeriğinde bulunan kalori, enerji vb detayların ne oranda olduğu, Obezite gibi şişmanlık hastalığına neden olan besin değerleri bilinmiyor.
Çikolataların, gofretlerin, bisküvilerin içeriğindeki karbonhidrat, yağ oranı, şeker miktarı, mısır şurubu miktarı, trans yağ miktarı ne kadar ürün kaç kalori yazılmamakta.
Vatandaşlar besin değerleri bilgilerinin bir an önce Türkiye’de uygulanmasını istiyor.