Ä°ran’da CumhurbaÅŸkanı Adayları Türkiye’yi Gündeme Getirerek Oy Ä°stiyor

İran'da Cumhurbaşkanı Adayları Türkiye'yi Gündeme Getirerek Oy İstiyor

Ä°ran devlet televizyonunda açık oturuma katılan Ä°ran CumhurbaÅŸkanı adayları 19 Mayıs 2017’de yapılacak CumhurbaÅŸkanlığı seçimi için Türkiye üzerinden canlı yayında iç ve dış politikalardan bahsetti.

Ä°ran nüfusunun yüzde 40’ı Türk’tür. Ä°ran Türkleri 35-40 milyonluk bir nüfusla, Ä°ran’ın kuzeybatısı, merkezi, güneyi ve kuzeydoÄŸusunda yaÅŸamakta ancak Ä°ran yönetimi Türklerin yaÅŸadığı bölgelerde Türkçe’nin resmi yerlerde kullanılmasını yasaklayarak yoÄŸun bir asimilasyon politikası yürütmekte.

Adaylardan CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, “Bölgenin en büyük sorunu olan Suriye krizi, Ä°ran’ın katılımıyla çözülmeye çalışılıyor. Bugün Suriye sorununun yükünü, Ä°ran, Türkiye ve Rusya taşıyor. Ä°ran, uluslararası önemli müzakerelerde bugüne kadar bu denli etkin rol üstlenmemiÅŸti” dedi.

Muhafazakar aday eski BaÅŸsavcı Ä°brahim Reisi, “Bugün komÅŸu Irak’la iliÅŸkilerimiz iyi düzeyde olmasına raÄŸmen Türkiye’nin bu ülkeyle olan ticaret hacmi Ä°ran’dan çok daha fazla” dedi.

Adaylardan Mustafa Mir Selim, “Türk polisi, Ä°ran vatandaÅŸlarını dövüyor. Türkiye, Fırat’a kurduÄŸu barajlarla Ä°ran’da toz bulutlarının artmasına neden olup, vatandaÅŸların saÄŸlığını bozuyor” suçlamasında bulundu. (Bu aday, tüm dünya ülkeleri Ä°ran’a ambargo koyarken Türkiye’nin bu ambargoyu deldiÄŸini unutmuÅŸa benziyor)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir