İran Doğu Azerbaycan Eyaletine Bir Spor Salonu Bile Yapmadı

İran Doğu Azerbaycan Eyaletine Bir Spor Salonu Bile Yapmadı

İran yıllar önce Ruslarla anlaşıp Azerbaycan topraklarını işgal ettiği için bu topraklarda yatırım yapmıyor ve burada yaşayan Türkleri görmezden geliyor.

1828 yılında Sovyetler BirliÄŸi ve Ä°ran’ın imzaladığı Türkmençay anlaÅŸmasına göre Azerbaycan ülkesi, Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye parçalandı. Kendi kaderini tayin etmede hiçbir söz hakkı verilmeyen Azerbaycan Türkleri, Ä°ran ve Rusya’nın hâkimiyet mücadelesi neticesinde imzalanan bu antlaÅŸmayla ikiye bölünmüştür. Güney Azerbaycan Ä°ran’ın iÅŸgaline, Kuzey Azerbaycan ise Rusya’nın iÅŸgaline uÄŸradı. (Güney Azerbaycan toprakları, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti sınırından baÅŸlayarak Ä°ran’ın merkezine kadar uzanmaktadır.)

Türkmençay AntlaÅŸması, her ne kadar Ä°ran ile Sovyet Rusya arasında 26 Åžubat 1921 yılında imzalanan antlaÅŸmanın 11. maddesi gereÄŸince geçersiz duruma düşse de, sonuçları itibariyle bölgede bugün yaÅŸanan önemli problemlerin ana kaynaklarından birisi olmuÅŸtur. 8 milyon Kuzey Azerbaycan Türkü, 1991’de Sovyetler BirliÄŸi dağıldıktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti altında özgürlüklerine kavuÅŸmuÅŸtur. Fakat Türkmençay AntlaÅŸmasıyla Ä°ran’ın iÅŸgal ettiÄŸi topraklarda kalan yaklaşık 30 milyon Türk, Fars egemenliÄŸi altında birçok haklarından mahrum bırakılarak yaÅŸamaya çalışmaktadır. (Günümüzde Azerbaycan’a karşı Rusya-Ermenistan-Ä°ran ittifakı sürmektedir)

Ä°ran’ın diÄŸer eyaletlerinden farklı olarak DoÄŸu Azerbaycan Eyaleti’nde çeÅŸitli spor türleri için bir stadyum bulunmuyor.

DoÄŸu Azerbaycan Spor Dernekleri Kurulu BaÅŸkanı HuÅŸeng SruÅŸ “Ä°ran eyaletlerinde tüm spor türleri için özel stadyumlar var fakat DoÄŸu Azerbaycan eyaleti böyle bir imkana sahip deÄŸil. ÇeÅŸitli sporlarla uÄŸraÅŸan sporcular için kalıcı stadyum olmalıdır. Aksi halde yersiz-yurtsuz bir durumda sporcu yetiÅŸtirmek mümkün deÄŸil. EÄŸer sporcunun antrenman yapması için sabit bir mekan olmazsa, o zaman doÄŸal olarak sporcuların sayısı her geçen gün azalacak” dedi.

Doğu Azerbaycan Spor Dernekleri Heyetinin 7 yıl önce kurulmasına ve 17 spor dalında faaliyet göstermesine rağmen, İran tarafından bir stadyum dahi verilmedi.
Kaynak: araznews.org/tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir