İpotekli ev sahibi olanlar banka tarafından borç bitti yazısını almak için günlerce sıkıntı çekiyor. Banka ipotek kaldırma süresi sonradan çıkarılan bir genelge yüzünden gereksiz şekilde uzadı ve bu soruna yıllarca bir çözüm getirilmedi. Bu bekleme boş yere en az 20 günlük gecikmelere neden oluyor. Bankaya borcunu ödeyen kişi bürokrasi mağduru oluyor.
Türkiye’deki konutların büyük bölümü ipotekli ve her geçen gün ipotekli konut sayısı artıyor. Banka kredisiyle alınan konut sayısı 500 bine yakın.
Yeni bir düzenleme yapılmadığı için borcunu ödeyen vatandaş ipoteğini kısa sürede kaldıramıyor. İpotek sadece banka aracılığıyla kaldırılabildiği için gecikmelere neden oluyor. Gecikmenin sebebi, borç bitti yazısının banka memuru aracılığıyla veya posta yoluyla tapu dairelerine gönderilmesi.
2013 yılında bu konuda yeni genelge çıkarılmadan önce vatandaş borcunu ödediğinde ya da gayrimenkul üzerinde ipotek işlemi varsa bankaya bunu ödediği anda borç bitti yazısını alıp, tapudan ipoteğini fek edebiliyordu.
İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesidir. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahiptir. İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşir. Ayrıca, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi (tescili) gerekir. Bu şekil şartlarına uyulmadığı takdirde, ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz olur.