Şili ile AB Organik Ürün Ticaret Anlaşması Yaptı

Avrupa BirliÄŸi ile Åžili arasında Brüksel’de organik ürün ticaretine iliÅŸkin bir anlaÅŸma imzalandı.

AB ilk kez bir Latin Amerika ülkesiyle ikili anlaÅŸma yaptı. Åžili Tarım Bakanı Carlos Furche ve AB adına ise AB Konseyi Dönem BaÅŸkanı Malta’nın BaÅŸbakan Yardımcısı Louis Grech ve AB Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Enerji Komiseri Miguel Angel Arias tarafından imzalanan AnlaÅŸma ile AB ve Åžili arasında organik ürünlerin sertifikalandırılmasına iliÅŸkin standartların denkliÄŸi kabul edildi.

Åžili, AnlaÅŸma kapsamına giren bal, iÅŸlenmemiÅŸ bitkisel ürünler, ÅŸarap ve diÄŸer bazı iÅŸlenmiÅŸ tarım ürünleri ve tohumlarda AB pazarında ek kontrol ve sertifikalandırma gereÄŸinden muaf kılınarak, organik tarım ürünleri itibarıyla AB pazarında rekabet gücünü artırırken, AnlaÅŸmayla aynı zamanda, Åžili’de üretilen organik ürünlerin, tüketiciler tarafından tanınırlığını da artıracak ÅŸekilde, AB organik ürün logosunu kullanabilme imkanı temin edildi.

Coquimbo ve Bio-Bio arası bölgede, yoÄŸun bir ÅŸekilde organik tarım yapılmakta, 90’dan fazla ülkeye ihracatı yapılan organik ürünler arasında ÅŸaraplık üzüm, elma, kivi, bögürtlen, yaban mersini, ahududu ve sebze türleri yer almakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir