İnternette İndirim Sahtekarlığına Dikkat Sahte İndirimin Cezası Var

İnternette İndirim Sahtekarlığına Dikkat Sahte İndirimin Cezası Var

İnternette İndirim Sahtekarlığına Dikkat Sahte İndirimin Cezası Var

Çok sayıda e-ticaret sitesi belirli günlerde indirimler yapılacağını açıklıyor. Tüketiciler sahte indirimlere karşı dikkatli olmalı.

İndirim kelimesi psikolojik olarak tüketimi artırmaktadır. Belirli günlerde indirim yapılacağı reklamlarıyla daha çok satış elde edilmektedir ancak fiyatlar incelendiğinde indirim diye belirtilen fiyatların aslında indirimli olmadığını ortaya çıkarmaktadır.

Örneğin bir ürünün fiyatı indirim reklamları yapılmadan önce 300TL iken ürünün fiyatı bir anda 800 TL’ye çıkarılıp ardından bu fiyatın üzeri çizilerek 500 TL’ye düşürülüp sepette yüzde 30 indirim yapılarak 350 TL’ye çıkarılıyor. Satıcı daha önce 300 TL’ye satamadığı ürünü indirim oyunlarıyla 350 TL’ye satıyor.

İnternet üzerinden alışveriş yapan ya da indirimli olduğu iddia edilen günlerde alışveriş yapmak isteyen tüketiciler mutlaka alacakları ürünün fiyatını çok sayıda farklı site ve yerlerden araştırması öneriliyor aksi halde indirimli aldığını zannettiği ürünü aslında daha pahalıya alarak mağdur olabilir.

Tüketiciler bu tür bir sahtekarlık tespit ettiklerinde İl Tüketici Hakem Heyetleri başta olmak üzere ilgili yerlere şikayette bulunabilir.

Bu şekilde sahte indirim yaptığı tespit edilen site ve satıcılara Ticaret Bakanlığı tarafından para cezası uygulanmaktadır. Bakanlık tarafından incelenen şikayetler sonrası indirim sahtekarlığı yapan firmalara 8 binden 341 bin TL’ye kadar para cezaları kesiliyor.

Yapılacak indirim ürünün ilk fiyatı üzerinden olması gerekiyor. Tüketicileri yanıltarak fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifadelere yer verilemez. Firmaların indirimli alışveriş dönemlerinde, önceki satışlarından daha farklı oranlar uygulamaları zorunludur.

İnternet alışverişinde satıcılar tarafından yapılan bir diğer sahtekarlık ise ürünlerin ücreti ödendikten sonra stok yetersizliğini ileri sürerek, ürünün temin edilemediği gerekçesiyle satışın iptal edilmesi. Ancak aynı firma bir süre sonra aynı ürünleri daha yüksek fiyatla satışa çıkarmaktadır.

6502 Sayılı Tüketici Yasası’na göre indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleriyle etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir