İnsan Sağlığını Anlık İzleyen Akıllı Tişört Üretildi

İnsan Sağlığını Anlık İzleyen Akıllı Tişört Üretildi

İnsan Sağlığını Anlık İzleyen Akıllı Tişört Üretildi

Rice Üniversitesi’ndeki (ABD) bilim adamları, insan sağlığını gerçek zamanlı olarak izleyebilen bir “akıllı” giysi prototipi oluşturdular.

Bunun için sıradan bir tişörtün içine Nano Harfleri ileten iletken bir nanotüp ipliği dahil ettiler.
Bu iplikler, kalp atış hızını izlemek ve kişinin bir elektrokardiyogramını (EKG) kaydetmek için tasarlanmıştır. Metal tellerle aynı iletkenliğe sahiptirler. Aynı zamanda, bu tür giysiler yıkanabilir, hacimli kalp monitörlerinden çok daha rahattır ve yoğun hareketlerde bile kırılmaz.

Nanotüp telinin başlangıç ​​genişliği 22 mikrondur. Akıllı tişörtün üreticileri, her biri yedi iplikten oluşan üç düğümü birbirine bağladı. Bu iplik, normal olanla aynı boyuta sahiptir ve dikilebilir.

Deneyler, tişörtlerin normal cihazlardan bile daha doğru EKG ürettiğini göstermiştir. Ancak istenen etki için kumaşın tam oturması gerekir. Gelecekte, proje yazarları cilt teması için yüzey alanını artırmak amacıyla daha yoğun karbon nanotüp telleri kullanmayı planlıyorlar.

Bilim adamları, Bluetoothlu cihazların, verileri bir akıllı telefona veya Holter monitöre ileten akıllı tişörte bağlanabileceğinden bahsettiler.

Karbon nanotüp lifi 2013 yılında yapılmıştır. Araştırmalar modern tıpta geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, kalp ve koklear implantların yanı sıra beyinle senkronize elektronik arayüzlerin geliştirilmesi için kullanılmıştır.

Uzmanlar, “İletkenlik, iyi cilt teması, biyouyumluluk ve yumuşaklığın birleşimi nedeniyle, karbon nanotüp filamentleri giyilebilir cihazlar için doğal bir bileşendir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir