Hızlı Tren Nerelerde Var Güneş Enerjili Trenler Geliyor

Hızlı Tren Nerelerde Var Güneş Enerjili Trenler Geliyor

Tüm dünyada ticari havayolları ile şehirlerarası ve uluslararası karayolları sistemlerindeki taşımacılığın geldiği bugünkü noktada demiryolu taşımacılığının önemi birçok gelişmiş ülkede hızla artmaktadır. Demiryolu taşımacılığı içerisinde de özellikle yüksek hızlı demiryolu sistemleri üzerinde çalışmalar yapılmakta ve projeler gerçekleştirilmektedir.

Yüksek hızlı demiryolları, elektrik gücüyle çalışan trenler ile 200 km/h hızın üstünde seyahat etmeye olanak sağlayan demiryolu ulaştırma sistemlerine verilen genel isimdir. Gelişmiş ülkeler günümüzde hızlı, güvenli, ekonomik, konforlu ve çevre dostu ulaştırma sistemleri üzerinde durmakta ve en iyi çözümü elde etmek için çalışmaktadırlar. Yüksek hızlı demiryolları istenen özelliklere en iyi çözümü verebilecek bir sistem olarak ulaştırma sistemleri arasındaki yerini almaktadır.

Günümüzde yüksek hızlı demiryollarının diğer ulaştırma sistemleri içindeki payı giderek artmakta.

2000’li yılların başlarından itibaren Türkiye Cumhuriyeti, Demiryolları’nı yeniden devlet politikası haline getirmiş ve demiryolunun ülkede bulunan karayolu ve havayolu taşımacılığına karşı rekabet gücünü arttırması amacıyla yeni yatırımlar yapılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde demiryolu strateji geliştirme kurulu oluşturmuş ve Ankara, Eskişehir, İstanbul, Konya, İzmir, Bursa gibi yolcu potansiyeli ve nüfus açısından Türkiye’nin büyük kentlerini birbirlerine bağlayacak olan koridorlarda hızlı tren hatlarının yapılması için çalışmalar başlatılmıştır.

Enerji sıkıntısı yaşandığı çeşitli ülkelerde için Trenlerin enerji ihtiyaçlarını güneş enerjisinden sağlayacak projeler geliştirilmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir