Google Microsoft Amazon ve IBM Arasında DNA Veri Depolama Rekabeti Var

Amazon, Google, IBM, Microsoft gibi firmalar sunucuları ve veri merkezlerini kiralayarak DNA çalışmalarını destekliyor. Bu firmalar milyar dolarlara ulaşan Genom bilgilerinin, kendi sunucularında saklanması konusunda rekabet halinde. Bir insanın genom haritası 100 GB civarında bir veri boyutuna ihtiyaç duyuyor.

Google, biyoteknoloji çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürmek için Google Ventures şirketini kurmuştu. Google Cloud Life Sciences hizmeti, bilim insanlarının DNA verilerini Google’ın sunucularına yükleyip analiz edebilmesini sağlıyor. Google’ın arama motorunda sunduğu veritabanı teknolojisine benzer bir teknolojiyle genomlar listeleniyor.

Üniversiteler ve ilaç sanayi üreticileri yüzbinlerce insanın genomlarını sıralamak için projeler başlatmıştır.

Amazon ve Google tarafından tutulan verinin büyüklüğüne ilişkin bir açıklama yok ancak analistler, bilim adamları ve şirketlerin yaptığı açıklamalardan Amazon’un bu alandaki müşterisinin daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Amazon bir kişinin tüm genomunu depolamak için aylık 5 dolar Google ise 4 dolar ücret almaktadır. Google bir genom haritasını depolamak için yıllık 25 dolar istiyor.

Google Ventures kurucusu ve yaşlanmanın genetik temeline odaklanan Google’ın Calico projesinin üreticisi Bill Maris, insanların genetik bilgilerinin gizliliğini gereksiz bularak, insanların kahve bardaklarından kapı kollarına kadar her yere genetik izlerini bıraktıklarını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir