Geleceğin Üniversiteleri Sanal Olacak Binaları Olmayacak

Yurt dışında yapılan araştırmaya göre gelecek yıllarda eğitim sistemi tamamen sanallaşacak.

Ankete katılanların yarısı öğrenmek için fiziksek sınıflara gerek kalmadığını belirtirken sanal eğitim sunan kurumların daha saygın olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 52 civarında.

Üniversiteler bilimsel araştırma yapmakla ve yüksek nitelikli insan gücü yetiştirmekle sorumlu kuruluşlardır. Yüksek nitelikli insan gücü ise; bağımsız düşünebilen, yaratıcı, araştıran, sorgulayan içinde bulunduğu topluma ve insanlığa faydalı olabilecek bilgi, beceri ve davranışlarla donatılmış aydın ve çağdaş bireyler demektir. Böyle bir eğitim ve öğretim etkinlikleri, ancak bilim üreten, Ar-Ge yapan, düşünen ve fikir üretmeyi özendiren, bu tür etkinlikleri tüm boyutları ile destekleyen üniversitelerin olmazsa olmazları olan bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip olmaları ile olasıdır.

Üçüncü kuşak üniversitelerin genel özellikleri:
1. Temel bilimsel araştırmalara öncelik verilmesi,
2. Disiplinlerarası ve disiplinlerötesi araştırma enstitülerinin yükselişi,
3. Çok ortaklı işbirliği yapan üniversiteler,
4. Uluslararası ve rekabetçi yükseköğretim piyasasına göre işleyiş,
5. Çok kültürlü organizasyonlarla ortaya çıkan, hem kitlesel, hem elit eğitim süreci,
6. Yaratıcılık ve yenilikçiliğin öne çıkışı, (Tasarım fakültelerinin yükselişi)
7. Kozmopolit üniversite,
8. Bilgi kullanımı, bilgiden yararlanma temel görev ve önemli bir hedef oluşu, bilginin topluma aktarılmasını 3KÜ (araştırma ve eğitim) den sonra üçüncü hedef olarak ele almaktadırlar.
9. Devlet 3KÜ’lere doğrudan fon sağlamamaktadır.

Üçüncü kuşak üniversiteler yakın geleceğin üniversiteleri olarak; disiplinlerarası araştırmada öne çıkacaklar, ortak projelere imza atacaklardır. Diğer yandan bu üniversiteler üretim ve ürün tasarımı da yapan, ekonomik etkinliklerin beşiği konumuna geleceklerdir.

Girişimcilik ve sanayi kuruluşları ile yakın işbirliği ikinci kuşak üniversitelerin etkin olarak yapamadığı süreçlerdir. Üçüncü kuşak üniversitelerde girişimcilik öne çıkmakta ve sanayi kuruluşları ile yakın işbirliği öngörülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir